După cum a relatat recent BBC, noua lege va intra în vigoare din 2018. Astfel, personalul militar profesionist rus nu va mai avea voie să încarce poze pe internet, selfie-uri, materiale video sau orice fel de sursă ce ar putea divulga detalii despre activitatea militară a Rusiei.

„Autoritățile ruse și mass-media au încercat în repetate rânduri să submineze cercetătorii cu sursă deschisă, argumentând că aceștia foloseau doar «social media»”, a explicat Ben Nimmo, expert în cadrul Laboratorului de Cercetări Digitale al Atlantic Council.

Nimmo consideră că această interdicție întărește concluziile rapoartelor anterioare care fac referire la activitatea neoficială a trupelor armate ale Kremlinului în teatre de operațiuni străine.

„Este o validare a faptului că sunt deosebit de nervoși”, crede un alt analist al Laboratorului, Graham Brookie. „Pe măsură ce această practică (a surselor deschise - n.r.) câștigă notorietate, poziția publică a Kremlinului împotriva ei crește”, a adăugat Brookie.

Citește continuarea pe digi24.ro.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!