„Fracțiunea PLDM a inițiat procedura de modificare a art. 13 al. 1 din Constituție, și anume schimbarea sintagmei de limbă moldovenească în grafie latină în limba română. Vrem să restabilim adevărul istoric.

Am reușit să strângem numărul de semnături necesare, 34, pentru a expedia la Curtea Constituțională proiectul pentru avizare, și sperăm că în viitorul apropiat vom purcede la modificarea acestui articol prin votul deputaților”, a declarat Deliu în timpul ședinței plenare a Parlamentului. 

Amintim că săptămâna trecută deputații au respins inițiativa de modificare a alineatului 1 al articolului 13 din Constituție. Deși fracțiunea PLDM, susținută de deputații PL și cei ai grupului popular-european, au cerut adoptarea acesti modificări, deopotrivă cu cea de introducere a „integrării europene” din Constituție, majoritatea parlamentară a respins propunerea.

Totodată, Curtea Constituțională a decis, prin hotărârea sa din 5 decembrie 2013, că limba oficială în Republica Moldova este limba română, termen ce se regăsește și în textul Declarației de Independență, act ce a stat la baza adoptării Constituției Republicii Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!