„În noul minister avem un lucru mare de realizat: controlul parlmentar asupra funcționării Codului Educației. Aici avem multe restanțe, multe sesizări de-ale cetățenilor și ar trebui să ne conjugăm eforturile - și ministerul, și comisia - ca să vedem ce proiecte de lege avem de inițiat pentru a rectifica anumite articole din cod ca să avem certitudinea că acest cod funcționează și aduce doar plus valoare”, a declarat deputatul Vladimir Hotineanu.
Speakerul Andrian Candu i-a dat dreptate. „A trecut termenul de aproape trei ani de la elaborarea și punerea în aplicare a Codului Educației. Deja nu mai e nou. Se cere să se facă o evaluare a implementării codului educației, iar sensibilitățile - identificate. Ar fi bine chiar din toamnă”, a sugerat liderul Legislativului.
„Sunt perfect de acord cu ceea ce spune domnul Hotineanu. Dincolo de sesizări multiple, și pe filiera parlamentului, există și o erodare temporală care arată că există goluri care trebuie acoperite. Avem multe de făcut, inclusiv și pe ceea ce privește filiera curriculară, există multe experiențe care sugerează că e nevoie de schimbări. Suntem gata să elaborăm acte normative care să amelioreze situația din sistem”, a fost poziția ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.
Printre cele mai importante prevederi ale Codului Educației votat în 2014 este limita de 5 ani pentru un mandat de director de instituție de învățământ, ales prin concurs; predare la liceu doar în baza diplomei de master, iar la universitate - de doctor, dar și o pondere mai mare de discipline predate în limba română la alolingvi.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.