Kârgâzstanul își alege, duminică, un nou președinte, marcând prima dată în istoria recentă a țării din Asia Centrală când șeful statului își încheie voluntar un mandat obișnuit în această funcție, relatează Agerpres.
Aproape 3 milioane de kirghizi vor putea să aleagă dintre 11 candidați, a declarat comisia electorală de la Bișkek într-un comunicat.
Potrivit experților, doar trei candidați au șanse reale de a câștiga, toți fiind actuali sau foști politicieni: Sooronbay Jeenbekov, care este susținut de actualul guvern, Omurbek Babanov și Temir Sariev. Toți trei sunt foști prim-miniștri ai țării.
Președintele Almazbek Atambaev a promis alegeri corecte în această fostă republică sovietică, una din cele mai sărace din regiune. Un total de 370 de observatori din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) urmează să monitorizeze votul.
Kârgâzstanul a făcut parte din Uniunea Sovietică până în 1991, când a devenit independent. Țara a rămas relativ stabilă în anii 1990, deși a devenit din ce în ce mai autocratică și autoritară în ultimii ani ai regimului lui Askar Akaev. În 2005, situația politică a devenit instabilă și țara a trecut printr-o revoluție rapidă (Revoluția Lalelelor), care a dus la demiterea președintelui Akaiev. Locul acestuia este luat de Kurmanbek Bakiev, în 10 iulie 2005, în urma alegerilor prezidențiale. Însă în primăvara lui 2010, situația din Kârgâzstan se deteriorează, culminând cu demisia lui Bakiev la 13 aprilie2010. Locul acestuia este luat de ministrul de externe Roza Otunbaieva. În urma alegerilor prezidențiale desfășurate la 30 octombrie 2011,[1] noul președinte al Kârgâzstanului este Almazbek Atambaiev, liderul Partidului Social Democrat Kirgiz, acesta depunând jurământul pe 1 decembrie 2011.