Scenarii după decizia CC: Dodon, suspendat pentru câteva zile, timp în care Plahotniuc e votat premier

Scenarii după decizia CC: Dodon, suspendat pentru câteva zile, timp în care Plahotniuc e votat premier

Prin decizia din 17 octombrie 2017, Curtea Constituțională a spus tranșant - președintele țării a încălcat Constituția și poate fi suspendat din funcție. Cum, când și ce ar putea urma în această situație? Am pus cap la cap mai multe opinii, iar principala concluzie care derivă din acestea este că Dodon ar putea fi suspendat temporar, timp în care Parlamentul să voteze un nou Guvern în frunte cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc. 

POLITICIANUL

„Decizia Curții Constituționale vine să confirme spusele mele, despre faptul că Republica Moldova va avea un alt prim-ministru, pe numele V. Plahotniuc. Și nu doar atât, prin Hotărârea CC, „Președintele” I. Dodon este scutit de explicații și protejat în fața Kremlinului și a propriului electorat, pentru că nu petrecărețul de la Condrița va semna Decretul de desemnare (a noului premier - n. r.), dar A. Candu. Vom trăi și vom vedea”, a scris președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

JURNALISTUL

Un eventual scenariu privind învestirea lui Plahotniuc în fruntea Executivului este admis și de jurnalista Natalia Morari.

„Cica, în principalul media holding din țară încă din primăvară lumea inițiată a fost mobilizată pentru un eventual scenariu „Vlad Plahotniuc - prim-ministru”. Acum așa un gând nebunatic în contextul eventualei suspendări a președintelui Igor Dodon. Ce ar fi dacă Igor Dodon este temporar suspendat, iar în acest timp guvernul demisionează și președintele interimar al țării (speakerul Parlamentului) propune o nouă candidatură la funcția de prim-ministru - cea a lui Vlad Plahotniuc. Parlamentul votează noul Cabinet de miniștri, Pavel Filip se eliberează pentru alegerile din Chișinău (după fotoliul de prim-ministru un pas destul de înțelept), Igor Dodon rămâne „nepătat”, revine peste ceva timp în funcție (în urma unei „bătălii crâncene”, la sigur!) și noi asistam în continuare la bătălia dintre Est și Vest, chiar până la alegerile parlamentare din 2018? Este un scenariu atât de convenabil pentru cei din PDM și PSRM, încat n-aș exclude că poate fi unul adevarat”, a scris Natalia Morari.

JURISTUL

Despre faptul că decizia CC presupune posibilitatea unei suspendări temporare a șefului statului vorbește și fostul președinte al CC Alexandru Tănase. Totuși acesta punctează că în prezent sunt suficiente premise pentru a iniția procedura de demitere a președintelui, lucru care va depinde de acțiunile de mai departe a parlamentarilor.

„Dacă ne referim la Hotărârea Curții, care stabilește suspendarea temporară, ea nu este limitată în timp ci e limitată la o acțiune. Ea (suspendarea temporară - n.r.) poate dura o zi sau o jumătate de zi cât durează tehnic procedura (în cazul de față semnarea Decretului de numire a ministrului Apărării - n . r.). În cazul în care un șef de stat încalcă jurământul, iar CC a decis că jurământul nu este un angajament formal ci este unul juridic - încălcarea jurământului înseamnă încălcarea Constituției, iar încălcarea Constituției înseamnă încălcarea jurământului, în cazul de față este vorba de o procedură de impeachment cu toate elementele inerente - suspendarea din funcție, organizarea de referendum ș. a. m. d. Depinde foarte mult care vor fi acțiunile de mai departe. Eu sunt surprins, în Parlament sunt deputați care nu pot fi suspectați că ar fi parte a unor scenarii, cu toate acestea niciunul din ei nu a avut până acum intenția creării unei comisii de anchetă”, a declarat Tănase în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.