Societatea civilă: Un semnal puternic de îngrijorare - În 2017 alegerile în CSM sunt mai puțin transparente decât cele din 2013

Societatea civilă: Un semnal puternic de îngrijorare - În 2017 alegerile în CSM sunt mai puțin transparente decât cele din 2013

„Nivelul redus de transparență în procesul de înregistrare a candidaților pentru funcția de membri ai Consiliului Superior al MAgistraturii, nepublicarea într-un timp suficient în avans a informației despre candidați și programelor lor de activitate, dar și absența interesului în organizarea unor dezbateri publice între candidați, scade și mai mult nivelul de încredere din partea societății într-un proces liber și corect de alegere a noilor membri în CSM”. Este poziția exprimată de mai multe organizații nonguvernamentale.  „Organizarea unor alegeri libere și corecte în CSM este principala condiție pentru ca acest organ să acționeze în interesul societății, ca un adevărat garant al independenței judecătorilor. Constatăm cu regret că se mai ratează o ocazie potrivită pentru a demonstra că reforma în justiție se aplică în practică, fiind atât de necesară crearea premiselor pentru consolidarea integrității, autorității și independenței sistemului de justiție din Republica Moldova”, se mai arată în declarație ong-urilor.

Mandatul mai multor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) expiră la fârșitul anului 2017, iar noii membri ai CSM urmează a fi aleși până la expirarea mandatelor.

La 8 august 2017, CSM a convocat pentru 20 octombrie 2017 Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ), la care urmează a fi aleși șase membri ai CSM: doi din rândul membrilor Curții Supreme de Justiție (CSJ), doi din rândul judecătorilor curților de apel și doi din rândul judecătorilor din judecătorii. Judecătorii s-au putut înregistra în concurs până la 14 septembrie 2017. 

Conform p. 21 din Regulamentul cu privire la funcționarea AGJ, materialele depuse de candidați (CV-urile și programele de activitate) trebuiau plasate pe pagina web a CSM, pentru a permite judecătorilor și societății civile să facă cunoștință cu dosarele acestora și să-și exprime opiniile privind corespunderea candidaților funcției de membru al CSM. În pofida acestor prevederi și spre deosebire de alegerile din 2013, când identitatea și dosarele candidaților au fost plasate imediat pe pagina web a CSM, în 2017 CSM nu a publicat lista candidaților și dosarele acestora imediat după expirarea termenului de depunere a dosarelor.

La 20 septembrie 2017, Centrul de Resurse Juridice din Moldova a expediat în adresa CSM o scrisoare prin care a solicitat publicarea dosarelor depuse de candidați și organizarea dezbaterilor între candidați. Nici CSM și nici membrii Consiliului nu au reacționat în vreun mod la această solicitare. Abia la 5 octombrie, pe pagina web a CSM a fost publicată lista candidaților la funcția de membru al CSM, nu însă și CV-urile și programele de activitate ale acestora. Pentru cele șase funcții vacante concurează doar opt candidați. Doi dintre aceștia sunt judecători din judecătorii și și-au înaintat candidaturile personal. Ceilalți șase au fost propuși de colectivele instanțelor judecătorești: doi de către Curtea Supremă de Justiție, doi de către Judecătoria Chișinău și câte un candidat de către Curtea de Apel Bălți și Curtea de Apel Chișinău. Trei candidați dețin în prezent calitatea de membru al CSM.   

„Având în vedere lipsa reacției CSM la solicitarea de a organiza dezbateri între candidații la funcția de membru al CSM, la 12 octombrie, cinci organizații neguvernamentale au invitat candidații la o dezbatere publică pentru ziua de 17 octombrie, ora 18.00, care urma să fie transmisă online. Scopul dezbaterii a fost de a asigura o mai bună informare a judecătorilor și a societății despre candidați. Cu regret, evenimentul a fost anulat deoarece un singur candidat (Gheorghe BALAN) a confirmat prezența. Patru candidați (Victor MICU, Alexandru GHEORGHIEȘ, Nina CERNAT și Viorica PUICĂ) au refuzat să participe la eveniment, invocând o agendă încărcată sau aflarea în afara țării, iar ceilalți trei (Petru MORARU, Dorel MUSTEAȚĂ și Andrei GALBEN) nu au răspuns invitației”, se menționează în declarația organizațiilor semnatare. 

În dimineața zilei de 17 octombrie 2017, peste 32 de zile de la încheierea termenului pentru depunerea dosarelor și cu două zile până la alegeri, pe pagina web a CSM au fost publicate dosarele candidaților. Candidații Balan și Puică au fost incluși în listă ultimii, chiar dacă ei au depus dosarele înaintea altor candidați. 

„Pentru funcțiile care revin CSJ și curților de apel sunt câte doi candidați pentru două funcții vacante, ceea ce însemnă că Adunarea Generală a Judecătorilor urmează doar să valideze acești candidați, fără a exista o alegere veritabilă. Putem vorbi de alegere doar în cazul celor două funcții vacante care revin judecătorilor din judecătorii, pentru care candidează patru persoane. Numărul redus de candidați la aceste alegeri ar fi putut fi determinat, între altele, de modul de înaintare a candidaților. Șase din cei opt candidați (pentru cele șase funcții libere) au fost înaintați de colectivele de judecători. Aceasta, de facto, subminează corectitudinea alegerilor, deoarece avantajează din start judecătorii înaintați din partea colectivelor de judecători, fără a exista garanții că aceste nominalizări sunt făcute în bază de merit. De fapt, nominalizarea din partea Judecătoriei Chișinău, în care activează 1/3 din toți judecătorii din țară, predetermină rezultatul alegerilor. 

Transparența este un element intrinsec al democrației, iar fără aceasta încrederea în justiție nu poate crește. În 2017, alegerile în CSM au fost mai puțin transparente decât cele din 2013 şi 2014 și acesta este un semnal puternic de îngrijorare despre starea de lucruri în sistemul judecătoresc. Cunoașterea candidaților de către corpul judecătoresc ar fi asigurat o alegere informată, condiție indispensabilă pentru orice alegeri libere, corecte și democratice. Fără publicarea în timp util a listei candidaților și documentelor depuse de aceștia este imposibilă informarea detaliată cu privire la candidați, ceea ce va afecta negativ calitatea alegerilor. Dezbaterile între candidații pentru CSM nu pot dăuna justiției. Ele au avut loc cu succes în multe țări europene, inclusiv în România și Polonia. În aceste țări, dezbaterile date, facilitate de societatea civilă, au devenit o bună practică, care a contribuit la întărirea autorității și integrității puterii judecătorești. 

Astfel, regretăm nivelul redus de transparență din partea CSM în procesul de înaintare a candidaților, nepublicarea într-un timp suficient în avans a informației despre candidați și a programelor lor de activitate, dar și absența interesului în organizarea unor dezbateri publice între candidați, ceea ce reduce și mai mult nivelul de încredere din partea societății într-un proces liber și corect de alegere a noilor membri în CSM. 

Constatăm cu regret că se mai ratează o ocazie potrivită pentru a demonstra că reforma în justiție se aplică în practică, fiind atât de necesară crearea premiselor pentru consolidarea integrității, autorității și independenței sistemului de justiție din Republica Moldova. Facem apel către opinia publică, societatea civilă și comunitatea partenerilor de dezvoltare să urmărească îndeaproape procesul și rezultatele alegerilor noilor membri ai CSM în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor planificată pentru vineri, 20 octombrie 2017. De asemenea, sperăm că toți candidații vor avea parte de alegeri libere și corecte, iar judecătorii participanți în cadrul Adunării Generale vor avea posibilitatea să se expună liber și să-și dea votul asumat pentru acei candidați, care cu adevărat merită încrederea lor și îi reprezintă”, se spune în declarație. 

Semnatari: 

Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT

Asociația Presei Independente (API)

Asociația Promo-LEX

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Letonia şi Estonia s-au retras din grupul de cooperare cu China al ţărilor din Europa Centrală şi de Est

Letonia şi Estonia s-au retras din grupul de cooperare cu China al ţărilor din Europa Centrală şi de Est

La ce vârstă se căsătoresc tinerii din R. Moldova? Datele Biroului Național de Statistică

La ce vârstă se căsătoresc tinerii din R. Moldova? Datele Biroului Național de Statistică

Top șapte orașe din R. Moldova cu cea mai mare proporție a tinerilor: Bălți, Ungheni și Chișinău, pe primele locuri (INFOGRAFIC)

Top șapte orașe din R. Moldova cu cea mai mare proporție a tinerilor: Bălți, Ungheni și Chișinău, pe primele locuri (INFOGRAFIC)

Advertoriale
Farmacia Familiei extinde rețeaua de Hyper Farmacii DITA (VIDEO)

Farmacia Familiei extinde rețeaua de Hyper Farmacii DITA (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Crima din pădurea de la Strășeni: Unul dintre cei suspectați de omor este fiul fostului polițist Ion Stratulat
 • 2
  Sfârșit tragic pentru un moldovean aflat în vacanță. Un bărbat s-a înecat într-o piscină din Turcia
 • 3
  Datoriile acumulate de Moldovagaz față de Gazprom vor fi supuse auditului de două companii din Norvegia și Marea Britanie. APP a semnat contractul
 • 4
  Prețul motorinei scade sub 26 de lei. Află prețul plafon stabilit de ANRE la carburanți, pentru data de 12 august
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.