120.000 de apeluri în 16 ani! Astăzi marcăm Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane

120.000 de apeluri în 16 ani! Astăzi marcăm Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane
Foto: Pressalert

Pe 18 octombrie este marcată Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane. Cu această ocazie, Centrul Internațional „La Strada” atenționează că, şi în continuare, traficul de persoane şi copii va prelua noi forme şi tendinţe, fapt care impune o atenţie continuă şi susţinută din partea autorităţilor statului, ajustarea abordărilor, dar şi a cadrului legal.

Potrivit reprezentanților „La Strada”, autoritățile nu ar trebui să subestimeze amploarea fenomenului. „Reieșind din caracterul latent și flexibil al fenomenului, este periculos să apreciem dimensiunea sau dinamica acestuia doar pornind de la numărul de victime identificate. Aceste date mai degrabă vorbesc despre gradul de recunoaștere a problemei de către un stat și capacitatea de a răspunde acestei crime, în special în mod proactiv.

Vulnerabilitatea social-economică a populaţiei crește riscul ca femeile și bărbaţii să ajungă să fie exploatați și traficați. Fluxurile migraţioniste în continuă mişcare, dinamica dezvoltării sectorului ITC şi alţi factori, pe lângă beneficiile pe care le aduc, favorizează cu regret astfel de fenomene infracţionale ca traficul de persoane şi copii", consideră Ana Revenco, preşedintă „La Strada”.

Faptul că o bună parte din cetățenii Republicii Moldova sunt expuși riscului de a fi traficați în scop sexual, de muncă, pentru cerșit sau pentru a fi implicați forțat în activități criminale în spațiul CSI, spațiul UE și Asia Mijlocie, este confirmat și de apelurile la Linia Fierbinte Anti-trafic - 0 800 77777. De obicei, spun experții, asta se întamplă cand persoanele acceptă oferte dubioase şi riscante de lucru în diferite industrii, fără a se asigura că aceste oferte sunt reale.

Astfel, persoanele ajung să fie recrutate de traficanți, care prin împovărare cu datorii, amenințări, violență, șantaj sau alte forme de control le obligă să muncească, să se prostitueze sau să cerșească fără a fi remunerați, sau tergiversează achitarea şi aceea parţială, fără acces la medicină și fără a putea reveni acasă. La fel, traficanții își transferă între ei controlul asupra persoanelor traficate, sclavia având în unele cazuri urmări fatale pentru victime.

Potrivit aceleiaşi surse, în Republica Moldova și copiii sunt vulnerabili în fața fenomenului exploatării și traficului. Băieţi şi fete, în majoritatea lor, provin din medii social vulnerabile, toxice chiar, lipsiţi de grija părintească.

„În acest sens, se conturează și cateva direcții în care reprezentanții statului trebuie urgent să întreprindă măsuri hotărâte. Pentru a proteja copiii de riscul traficului trebuie să fie create servicii viabile de protecție socială și economică pentru familii și părinți, dar și servicii alternative de identificare a familiilor și copiilor în situaţii de risc și mecanisme de intervenție timpurie şi durabilă", mai consideră Ana Revenco.

Despre faptul că Guvernul Republicii Moldova nu respectă pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de ființe umane s-a vorbit și la nivel internațional. Astfel, în 2017, Raportul Departamentului de Stat al SUA menționează că autoritățile RM nu se concentrează suficient pe cazuri internaționale, complexe, de trafic de fiinţe umane, nu reuşesc să asigure protecţia victimelor. În document se menționează că anume corupția, în special în sistemul judiciar, a influențat rezultatele cauzelor, fără a fi pedepsiți oficialii guvernamentali complici. Astfel, s-a decis retrogradarea Republicii Moldova la Tier 2 Watch List.

Aceste mecanisme externe de monitorizare sunt utile pentru a da o apreciere suplimentară, din exterior, la concluziile pe care le poate face comunitatea națională şi astfel pentru a oferi recomandări, inclusiv cu referire la standardele sau practicile internaționale. „Nu pot ignora şi faptul că aceste mecanisme - cu critici de rigoare şi recomandări - vin sa reamintească tuturor că riscul eșecului în protecția drepturilor omului este unul evident, dacă nu asigurăm un răspuns pe potrivă, continuu şi unitar”, a conchis Ana Revenco.

Data de 18 octombrie a fost desemnată în 2007, de către Comisia Europeană, drept Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane. În Republica Moldova despre traficul de ființe umane s-a vorbit pentru prima dată în 2001, cand și-a început activitatea Centrul Internațional „La Strada”. Asta, deși traficul, denumit și „sclavie modernă”, era un fenomen des întalnit și anterior.

Tot începând cu anul 2001, în Republica Moldova activează Linia Fierbinte Anti-Trafic - 0 800 77777, care poate fi apelată gratuit și confidențial. Totodată, apelurile de peste hotare sunt aşteptate la numărul de telefon + 373 (22) 23 33 09. Proiectul aparține Centrului Internațional „La Strada” și a înregistrat pană în prezent aproximativ 120 000 de apeluri.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Veste proastă pentru șoferi! De zece ori a fost majorată amenda pentru lipsa asigurării auto

Veste proastă pentru șoferi! De zece ori a fost majorată amenda pentru lipsa asigurării auto

Marea Britanie aprobă un vaccin Moderna care țintește varianta Omicron şi tulpina originală a COVID-19

Marea Britanie aprobă un vaccin Moderna care țintește varianta Omicron şi tulpina originală a COVID-19

Halterofila Alexandrina Ciubotaru a devenit vicecampioană europeană Under 17

Halterofila Alexandrina Ciubotaru a devenit vicecampioană europeană Under 17

Advertoriale
Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Alături de tineri și sport: IuteCredit, partener general la Cupa Europeană de Triatlon printre Juniori (VIDEO)

Alături de tineri și sport: IuteCredit, partener general la Cupa Europeană de Triatlon printre Juniori (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultimă oră! Procurorii au descins cu percheziții la patru persoane, inclusiv ex-primara interimară Silvia Radu
 • 2
  Cel mai bun pilot al armatei ucrainene, ucis în luptă
 • 3
  Șase din 10 tineri din R. Moldova nu au un loc de muncă
 • 4
  Stop Fals: Deputatul Bogdat Țîrdea transmite falsuri (și) despre suprafața semănată cu grâu de toamnă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.