*Acest material este sponsorizat

VIDEO. „Numărul de turiști s-a dublat”. Cum arată pensiunile rurale de la „Orheiul Vechi”, care au fost renovate

VIDEO. „Numărul de turiști s-a dublat”. Cum arată pensiunile rurale de la „Orheiul Vechi”, care au fost renovate

Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” devine mai atractivă și accesibilă pentru turiștii locali și internaționali datorită unor pensiuni rurale care au fost, recent, renovate. Vilele și-au îmbunătățit condițiile de cazare, au reînnoit și decorat spațiile de primire a oaspeților pentru a corespunde standardelor internaționale, au lărgit capacitatea de a găzdui oaspeți și au diversificat serviciile.

Cele trei pensiuni renovate și-au redeschis ușile pentru turiști datorită sprijinului financiar acordat de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei. 

„Pentru mine - Orheiul Vechi este unul din locurile preferate din RM. Moldova are multe bujuterii culturale, iar oamenii din întreaga lume trebuie să viziteze aceste bujuterii. În orice caz, noi trebuie să construim o infrastructură și să o punem la locul ei, pentru ca oamenii să poată sta și să iasă din Chișinău, să iasă în regiuni și să experimenteze cu adevărat cultura, mâncarea, ospitalitatea pe care o poate oferi țara voastră. Nu am răbdare să mă reîntorc aici, este o regiunie unică și cred că atunci când îți reușește să ieși din oraș și să găsești sufletul și inima unei țări - iată ce vezi aici în Orheiul Vechi și în împrejurimi”, a recunoscut Daniel Thomson, șeful Departamentului Creștere Economică, misiunea USAID Moldova.

„Cu siguranță, eu voi găsi un week-end pentru ca să vin aici și să savurez această atmosferă calmă și să stau, să iau micul dejun. Turismul, de obicei, nu este primul lucru în care dorim să investim când vrem să dezvoltăm o regiune a unei țări, dar atunci când privești opțiunile sau mediul rural din Moldova, care are un potențial enorm de turiști, vrei să fii capabil să susții comunitatea locală, familiile și satele. Este important să fii capabil să rămâi în sate și să creezi resurse de venit adiționale, nu doar agricultura. Acest lucru este foarte important. Acest lucru va menține mediul rural în viață”, a precizat Thomas Alveteg, prim-secretar al Ambasadei Suediei în Moldova.

„Regândirea pensiunilor rurale este o prioritate pe care ne-am propus-o pentru a dezvolta sectorul turismului și pentru a pune în valoare patrimonial cultural al țării. Ministerul și Proiectul de Competitivitate și Guvernul Suediei avem semnat un Memorandum de Înțelegere privind dezvoltarea, care are drept scop promovarea rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” ca primă destinație turistică din țară, pentru că anume aici avem un mare potențial de dezvoltare a turismului rural și cultural - elemente importante care trebuie puse în valoare”, a subliniat Andrei Chistol, secretar de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al RM.

Una dintre cele trei pensiuni renovate este „Casa din Luncă”, caredispune acum de un sistem de încălzire și o nouă terasă încăpătoare cu geamuri. Oaspeții au la dispoziție biciclete și o barcă pentru plimbări pe Râul Răut, iar gazdele le pregătesc bucate tradiționale după rețetele locale.

„De la deschidere avem 15 ani - de când primim turiști. Numărul de turiști a crescut în fiecare an, dar în acest an a fost dublat, chiar dacă aveam reparație și era foarte greu să primim turiști. Capacitatea de cazare: avem 7 camere câte 2 persoane, din acestea 7 camere se pot caza familia cu copiii”, a spus Ala Benzin, administrator al pensiunii rurale „Casa din luncă”.

„Produse doar naturale, de la noi în grădină. Facem zeamă din găină de casă, friptură din purceluș, legume coapte, prăjituri de casă, totul este de casă la noi”, a precizat Ludmila, angajată la pensiunea rurală „Casa din luncă”.

Mai mult, oaspeții care vin la  Casa din luncă pot lua parte și la diferite activități tradiționale, care intră în oferta turistică a vilei.

Cea de-a doua vilă care a fost renovată este „Casa de sub stâncă”. Are un interior nou, unde turiștii se vor aduna în fața șemineului în zilele reci de iarnă. Au  fost renovate dormitoarele unității de cazare, care dispune acum de toalete moderne atât în interior, cât și în exterior.  În urma acestor renovări a crescut numărul turiștilor.

„Am dorit să dezvoltăm acest mic business, pentru ca să nu plecăm peste hotare și să avem un serviciu la noi. Este o afacere de familie. A fost o cale anevoiasă, dar am ajuns la un rezultat satisfăcător, fiindcă anul acesta am beneficiat de un proiect al USAID și Guvernul Suediei, care ne-au oferit un suport financiar”, a zis Galina Buzilă, pensiunea „Casa de sub stâncă”.

„Casa Verde” a beneficiat de renovarea integrală a interiorului și schimbarea geamurilor casei. Pensiunea are și un nou sistem de încălzire, ceea ce îi permite să nu depindă de sezonalitatea ofertei turistice.

„Am fondat vila din anul 2004, activăm în tot acest timp. Am avut oaspeți din toate colțurile lumii, chiar și din cele mai îndepărtate. Mulți au cerut ca să ia o bucată de țol de la noi, pentru că acela emană energie pozitivă, polonezii spun că revin aici pentr că aici mai există suflet”, a zis Ludmila Buzilă, proprietar al pensiunii „Casa Verde”.

Lucrările de reconstrucție în cadrul acestor vile au durat circa 16 luni, valoarea costurilor ajungând la 120.000 de dolari, dintre care Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, a alocat aproximativ 60.000 de dolari, iar contribuțiile proprii ale pensiunilor au constituit 60.000 de dolari. Adițional, Proiectul de Competitivitate din Moldova a investit aproximativ 10.000 de dolari pentru realizarea expertizelor de design și arhitectură, dar și pentru promovarea pensiunilor rurale.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Liderul chinez recunoaște că politica zero COVID a provocat proteste și sugerează relaxarea regulilor, potrivit unui oficial UE

Liderul chinez recunoaște că politica zero COVID a provocat proteste și sugerează relaxarea regulilor, potrivit unui oficial UE

UE convine asupra unui plafon de 60 dolari/baril pentru petrolul rusesc

UE convine asupra unui plafon de 60 dolari/baril pentru petrolul rusesc

11 mii de familii din R. Moldova folosesc electricitatea pentru încălzirea locuințelor. Compensațiile acestora vor fi calculate în baza unui plafon majorat

11 mii de familii din R. Moldova folosesc electricitatea pentru încălzirea locuințelor. Compensațiile acestora vor fi calculate în baza unui plafon majorat

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
 • 1
  Cum au fost calculate gradele de vulnerabilitate energetică? S-au urmat trei pași
 • 2
  Cum se aplică compensațiile pentru cei cu consum „zero” sau foarte mic de energie în anul trecut. Spătari: Căutăm soluția
 • 3
  Prețul primei de asigurare medicală în formă fixă ar putea crește de trei ori. Cine poate beneficia de reduceri și cât vor achita salariații
 • 4
  Deputatul Dan Perciun și ministrul Marcel Spatari, despre compensațiile la energie: Bugetul e de 5 miliarde, iar înregistrările numără 700 mii de familii (LIVE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.