Autorităţile responsabile de domeniu strâng din umeri, când sunt întrebate de ce evoluează lucrările pe şantierul de pe Răut, deşi afirmă că nu au eliberat vreo autorizaţie prin care minihidrocentrala să fie construită şi să devină funcţională. Deşi procurorii au pornit un proces penal, Ruslan Berlinschi, juristul care gestionează firma care a luat în arendă pe 25 de ani construcţia de pe Răut, afirmă că totul se face după lege, scrie Zdg.md.

Anterior, pe când activa la Banca Naţională a Moldovei, acesta era acuzat de ex-preşedintele Voronin de implicare într-o „grupare criminală”. În 2010, instanţele de judecată însă au negat afirmaţiile preşedintelui, achitându-l.

La 31 august 2017, localnicii din Căzăneşti, Teleneşti, au bătut alarma, după ce o porţiune a râului Răut care trece prin sat a secat, iar mii de peşti au rămas fără apă, fiind aduşi la mal, morţi. Pescarii satului nu mai prindeau peştele din Răut cu plase sau undiţe, ci îl strângeau, cu sacul, din mlaştina ce se formase. „Acum, apă în Răut este, dar cine se face vinovat de peşti? A murit tot peştele atunci. Nu pot estima cantitatea, dar vă pot spune că unii au dus acasă şi câte 200 kg de peşte”, îşi aminteşte Vasile Sârbu, primar de Căzăneşti.

 „Evident, problema a apărut pentru că a fost închisă apa la hidrocentrala de la Brânzenii Noi. Cred că apa intenţionat a fost închisă, nu accidental. Au vrut să acumuleze apă în bazinul de acumulare de la hidrocentrală. Am chemat poliţia şi Inspectoratul Ecologic de Stat. Ne-au spus că documentele au fost date la Procuratură. Cred că râul Răut permite funcţionarea unei hidrocentrale, dar nu exclud că, pe viitor, sunt posibile iarăşi asemenea accidente. Când vor avea insuficienţă de apă în bazinul de acumulare, vor bloca iarăşi râul. Dar, debitul Răutului nu creşte. E în scădare”, consideră Vasile Sârbu.

Miercuri, 6 septembrie, ZdG şi echipa Centrului Naţional de Mediu, Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic, şi reprezentanţi ai Agenţiei „Apele Moldovei” şi ai Inspecţiei Ecologice Teleneşti au efectuat o vizită la Brânzenii Noi, Teleneşti, pentru a constata impactul hidrocentralei nou construite asupra râului Răut, dar şi asupra mediului. „E o construcţie, să-i spunem, ilicită, fără avizul expertizei ecologice şi fără avizul Inspecţiei Ecologice de Stat. A rămas să se pronunțe Procuratura. Noi am verificat. Nu-i nicio persoană fizică, nici una juridică căreia să-i fi fost atribuită autorizaţie de folosinţă a apei”, susţine Vladimir Ţurcanu, şeful Direcţiei Managementul Resurselor de Apă de la „Apele Moldovei”.

„Se va face un grup de lucru. Dacă se va demonstra că acest obiect e ilicit, va fi demolat de autorităţile locale sau prin judecată”, promite Ţurcanu. „Vom interveni după ce Procuratura îşi va spune verdictul”, a punctat şi Vladimir Lungu, şeful Inspecţiei Ecologice Teleneşti, prezent la discuţie.

Citiți investigația integrală, aici: Zdg.md

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!