De pe site-ul PPEM află că Sturza a absolvit, în 2008, facultatea de Finanțe de la ASEM. Peste un an, acesta deja era în funcția de consilier al lui Filat. După slujba din Guvernul Leancă, Sturza devine, în 2015, moderator al reformei administrației publice în cadrul Institutului de Politici și reforme Europene.

Potrivit unui material semnat de moldnova.eu, ultima declarație de avere, prezentată de Eugen Sturza pentru anul 2015, arată că veniturile încasate de la Guvern au însumat 82.942 de lei. Totuși, vicepreședintele PPEM a obținut cu mult mai mulți bani din activitatea din cadrul Institutului de Politici și Reforme Europene, valoarea acestor venituri fiind de 270.449 de lei.

Anunțul despre faptul că Sturza este candidatul coaliției de la guvernare a fost făcut de liderul PD, Vlad Plahotniuc, pe 12 septembrie. În aceeași zi, președintele PPEM, Iurie Leancă, a spus că desemnarea lui Sturza este „o responsabilitate imensă” pentru partid.

La scurt timp după ce candidatura sa a fost făcută publică, mai mulți demnitari i-au pus etichete lui Sturza. Șeful statului l-a numit „băiat de granturi”, iar deputatul PLDM, Maria Ciobanu, care e și fosta profesoară a lui Sturza, a scris pe Facebook că Sturza „a însușit cu brio lingușirea pe lângă cei mari și tari și trădarea la momentul potrivit”.

Iată ce spunea însăși Sturza despre cariera sa politică acum câțiva ani: „Mama mea are o vorbă, „ai grijă la ceea ce îţi doreşti pentru că s-ar putea să ţi se întâmple”. Îmi place politica și mi-aș dori să devin politician „cu acte în regulă”, dar acum sunt interesat, în aceeași măsură, și de alte domenii. Nu exclud ca voi face chiar studii, un master poate, în psihologie, depinde doar de cum voi reuşi să îmi gestionez puţinul timp liber care îmi rămâne” spunea Sturza într-un interviu pentru Ea.md în 2013.

Eugen Sturza a devenit, prin jurământul depus, cel mai tânăr ministru din actualul cabinet, „detronându-l” pe Vladimir Cebotari, în vârstă de 36 de ani. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!