Cum funcționează propaganda rusă pe internet

Cum funcționează propaganda rusă pe internet

Dacă sunteți utilizatori de rețele sociale este aproape imposibil să nu fi fost martorii unui material mascat de propagandă rusă. În ultimii ani, Rusia lui Putin și-a construit armate digitale cu care a reuși să întoarcă internetul împotriva vesticilor care l-au inventat.  De la promovarea unor idei menite să submineze valorile occidentale, la acțiuni coordonate de hacking, războiul digital dus de Rusia are deja consecințe la nivel european și mondial.

Unele forme de propagandă sunt ușor de reperat și destul de inofensive, cum ar fi articolul din Sputnik.md care îl lăuda pentru colecțiile de artă și intelect pe Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD, la câteva zile după ce asta a fost implicat într-un scandal cu bodyguarzi la procesul lui Liviu Dragnea.

Sputnik este o rețea de informare online și radio creată la finalul lui 2014, cu scopul declarat de a contrabalansa „propaganda” occidentală. Finanțată de o agenție media controlată de guvernul rus, Sputnik a fost etichetată în anii următori ca un portal al dezinformării în interese rusești, scrie Digi24.ro.

Gândite să funcționeze în mai multe limbi, Sputnik și televiziunea RT au fost construite ca două dintre instrumentele cu care Kremlinul își susține favoriții din afara Rusiei, își spală imaginea și atacă valorile vestice. Sunt gândite inteligent, fiindcă strecoară informații false printre știri reale difuzate din studiouri profesioniste, sub un motto deștept: “pune-ți întrebări”.

Pe lângă aceste canale, Rusia are numeroase alte instrumente care se insinuează subtil și eficient în viețile cetățenilor: armate de troli, (ro)boți care propagă mesaje în mediile sociale, bloguri sau vedete prietenoase cu regimului și cenzură coordonată la scară largă.

Sunt menite să atace valori occidentale, de la cele științifice la cele ideologice. Spre exemplu, în ultima vreme militează pentru familia tradițională, împotriva refugiaților și folosesc orice ocazie de a critica instituțiile vestice.

Varietatea de opțiuni și anonimitatea aduse de internet au fost deturnate la o magnitudine pe care lumea liberă nu era pregătită să o confrunte. Iar rezultatele abia încep să se vadă.

Influențarea opiniei publice prin manipulare nu e nouă, dar apariția internetului a deschis noi oportunități.

Prin 2011 a apărut un val de optimism legat de rețelele sociale, în contextul în care Facebook și Twitter alimentau revolte populare în Orientul Mijlociu, într-un fenomen cunoscut drept Primăvara arabă. Internetul părea un instrument al democratizării, o portavoce a oamenilor cenzurați de propriile guverne, care puteau acum să se organizeze pe internet.

În același an, au izbucnit cele mai mari manifestații după anii 90 din Rusia. Cetățenii, organizați în mare parte pe Facebook, acuzau fraudarea alegerilor care îl mențineau pe Putin la putere (în rocada președinte-premier). Se pare că asta a convins Rusia să înceapă ofensiva asupra internetului, privit ca un instrument prin care vesticii vor să dea jos de la putere elitele politice din jurul Moscovei.

Din 2012 se poate observa un plan sistematizat de manipulare prin internet, prin creșterea cenzurii interne și influențarea opiniei publice externe. Este foarte dificil de găsit originea fondurilor folosite în aceste campanii până la guvernul rus, dar cert este că se observă o direcție a manipulării favorabilă regimului. În plus, știm că guvernul rus investește sute de milioane de dolari doar în companii de PR convențional pentru spălarea imaginii.

Au apărut comentatori plătiți (în 2012, prețul era peste 1 euro per comentariu) să deturneze discuțiile din secțiunile de comentarii ale presei occidentale. Încă din 2013 anchetele din presa rusă au dezvăluiau modul de funcționare al fermelor de troli plătiți pentru norme de câte 100 de postări pe zi.

În 2014, ziarul The Guardian scria că primește 40.000 de comentarii pe zi din zona de propagandă rusă.

Pe lângă acești comentatori-troli, s-au dezvoltat programe de boți— niște softuri care postează automat în rețelele sociale pe teme prestabilite de programatorii acestora.

Se pare că o mare parte din articolele pe teme politice apărute pe rețelele sociale americane în perioada alegerilor erau generate de acești boți: unul din cinci materiale pe tema campaniei (analizate în perioada 16 septembrie - 21 octombrie 2016).

Calcule recente au estimat că articolele de propagandă rusă au fost distribuite de miliarde de ori pe Facebook în perioada alegerilor americane.

Materialele promovate de canalele de propagandă sunt variate, de la fake news la știri reale care sunt în concordanță cu direcția ideologică de la Kremlin. Ele încep prin a fi promovate artificial, iar apoi utilizatorii de bună credință le preiau ca atare și le viralizează.

Recent a apărut o platformă de monitorizare a sute de conturi Twitter asociate propagandei rusești: Hamilton 68. Conturile îmbină povești drăgălașe cu pisoi și eroi cu articole manipulative.

De aceea este dificil pentru un utilizator obișnuit să le distingă de niște conturi obișnuite. Dar analiza conținutului acestora arată clar că sunt orchestrate pentru a deturna aceleași discuții în aceleași direcții.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.