
Se simt nedreptățiți! Găgăuzii vor să-și deschidă propriul Birou al Viei și Vinului: Ce prevede un proiect de lege
Găgăuzii își doresc autonomie și în administarea sectorului vitivinicol. Adunarea Populară a Găgăuziei a elaborat un proiect de lege prin care urmărește să-și creeze propriul „Birou al Viei și Vinului din UTA Găgăuzia”, după echivalentul Oficiu Național al Viei și Vinului din Republica Moldova. Mai exact, Legislativul regiunii propune modificarea Legii viei şi vinului, în care să introducă mai multe aliniate care să reglementeze noua instituția.
・
Astfel, se propune ca activitatea Biroului Vinului și Viei al UTA Găgăuzia să fie reglementată pe baza legii locale a Adunării Populare, fără a se specifica însă care este aceasta. De asemenea, statutul Biroului se va aproba de către Comitetul Executiv al Găgăuziei, iar finanțarea instituției ar urma să se realizeze în baza legii locale a Adunării Populare, din Fondul special al bugetului central găgăuz.
Proiectul de lege mai prevede eliminarea contribuțiilor obligatorii la Fondul Viei şi Vinului din partea producătorilor de produse vitivinicole înregistrați în UTA Găgăuzia. La fel, se propune excluderea producătorilor vitivinicoli găgăuzi din lista contribuabililor obligatorii la Fond.
De unde vine nemulțumirea găgăuzilor
Potrivit lui Alexandr Tarnavschii, autorul inițiativei legislative, ramura principală de specializare a industriei găgăuze este producția de vinuri și divinuri.
„În anul 2015, aici au fost produse 17% vinuri naturale. 18% vinuri fortificate și 2% vinuri spumante produse în Moldova». În acelaşi timp, potrivit estimărilor Asociaţiei Vinificatorilor din UTA Găgăuzia, din resursele Fondului pentru anul 2016, Oficiul a finanţat evenimente pentru producătorii din UTA Găgăuzia în valoare de nu mai mult de 0,2 milioane lei sau 12%, din suma primită de la producătorii din Găgăuzia”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.
De asemenea, potrivit autorului, plata obligatorie către Fond, echivalată cu plata impozitului, nu este o acţiune legală, contrazicănd în mod direct al. 1 al art. 132 din Constituție şi al. 3 al art. 6 din Codul fiscal.
Ce urmărește modificarea
Scopul declarat al initiațivei legislative, care ar „corecta situaţia existentă”, este „păstrarea şi dezvoltarea ramurii strategice a economiei UTA Găgăuzia - producerea vinului şi viei”.
Printre obiectivele principale declarate ale proiectului de lege sunt:
a) crearea unui institut regional pentru implementarea mecanismelor de atragere resurselor financiare inteme şi exteme pentru rezolvarea problemelor prioritare ale complexului de vie şi vinuri al UTA Găgăuzia;
b) revitalizarea viticulturii şi a industriei vitivinicole;
c) consolidarea imaginii UTA Găgăuzia, ca regiune cu tradiţii în cultivarea viei şi producerea vinului;
d) creşterea exportului de vinuri de calitate;
e) creşterea culturii consumului de vin;
f) excluderea măsurilor neconstituționale, dubla impunere a producătorilor de vie şi vin.
Inițiativa legislativă a fost înregistrată la Parlament.