Prin legea din 1989, promulgată de Mircea Snegur, se trecea la grafia și se aproba un nou alfabet al limbii „moldovenești”. „Decizia se bazează pe caracterul mai adecvat, recunoscut de ştiinţă al alfabetului latin pentru fonetica şi gramatica acestui idiom, pe propunerile cetăţenilor republicii şi are menirea de a contribui la lichidarea deformărilor ce s-au produs în limbă în virtutea unui şir de cauze obiective şi subiective, la ridicarea nivelului de cultură lingvistică al poporului moldovenesc, a rolului factorilor de ordin ştiinţific, etico-moral, cultural, psihologo-didactic şi social în dezvoltarea limbii moldoveneşti”, scrie în legea adoptată acum 28 de ani.
Liberalii afirmă că elaborarea acestui proiect e dictată de realitatea lingvistică, „odată ce în R. Moldova încă mai există inadvertențe în aplicarea normelor de scriere”.
Deputații PL invocă decizia Curții Constituționale din decembrie 2013 prin care a fost statuat că limba oficială a Republicii Moldova este limba română: „Declarația de Independență referitoare la limba română ca limbă de stat a Republicii Moldova prevalează asupra prevederii referitoare la limba moldovenească conținute în art. 13 al Constituției”, nota atunci CC.
În plus, liberalii vor să completeze alfabetul aprobat prin legea din 31 august 1938 cu litera „â” (î din a), „literă care, în mod neîntemeiat a fost omisă la aprobarea inițială a alfabetului”. Propunerea liberalilor are drept temei juridic hotărârea consiliului Academiei de Științe din anul 2016 „cu privire la aplicarea normelor ortografice ale scrierii lui „â” și „sunt” în grafia limbii române”.
De aceeași decizie a AȘM a ținut cont și fostul ministru liberal al Educației, Corina Fusu, care a dispus trecerea tuturor instituțiilor de învățământ la scrierea cu „â” și „sunt” până la 31 decembrie 2017.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.