
Cine va prelua conducerea CNA? Lista potențialilor succesori ai lui Chetraru
Ieri, 25 octombrie, a expirat mandatul directorului CNA, Viorel Chetraru. Potrivit Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție, acesta nu mai poate deține un nou mandat, iar Parlamentul urmează să numească un nou șef în urma concursului de selectare organizat de Comisia juridică, numiri și imunități din Parlament. Pentru că suntem curioși să aflăm cine va prelua conducerea CNA, am întocmit o listă cu potențiali candidați la această funcție.
・
Citește și: Start concurs! Ce calități trebuie să întrunească pretendenții la funcția de director CNA
Bogdan Zumbreanu

Șeful direcției urmărire penală din cadrul CNA. În ultimii ani a fost una dintre cele mai vizibile persoane din cadrul Centrului Național Anticorupție, datorită frecventelor contacte cu presa.
Adriana Bețișor

În vârstă de 31 de ani, tânarul procuror a devenit cunoscut publicului larg acum doi ani, odată cu începerea instrumentării urmăririi penale pe numele fostului prim-ministru Vlad Filat, acuzat de corupție.
Vadim Cojocaru

General-maior de justiţie, actualmente deține funcția de vicedirector al Centrului Național Anticorupție. Anterior a făcut carieră în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Gheorghe Cavcaliuc

Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției al MAI, a asigurat conducerea IGP până la înscăunarea lui Alexandru Pînzari. În vară, presa a scris despre faptul că acesta și-a ridicat în doar un an o casă de vacanță de lux.
Andrei Băeșu

Din 1 octombrie 2014 este procuror în Procuratura Anticorupție. Este cel care a instrumentat dosarul lui Veaceslav Platon, obținând condamnarea acestuia. Anterior a deținut funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Ialoveni.
************
Notă: Această listă reprezintă o selecție a redacției AGORA și nu pretinde a fi una de reper.
Precizăm că până la învestirea noului director, interimarul funcţiei va fi asigurat de către Viorel Chetraru.
Candidatul la funcţia de director va fi selectat pe bază de concurs organizat de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic.
Șeful CNA va fi numit în funcţie de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat. Funcţia de director este incompatibilă cu orice altă activitate remunerată, cu excepţia activităţilor ştiinţifice, didactice şi de creaţie. Directorul CNA este inamovibil pe perioada exercitării mandatului.
Amintim că Centrul Național Anticorupție a rămas recent și fără directorul adjunct Cristina Țărnă, care și-a dat demisia.