Patriarhul Chiril I a oferit un interviu presei românești: Biserica își menține poziția de a nu se implica în politică

Patriarhul Chiril I a oferit un interviu presei românești: Biserica își menține poziția de a nu se implica în politică

Patriarhul Chiril I al Moscovei și al Întregii Rusii a acordat un interviu revistei Q Magazine în care a vorbit despre ateism, despre Biserică pe internet și religie ca factor politic.

„De multe ori, Biserica, este învinuită de obscurantism și de nepolitețe. Însă, în unele situații, Biserica este de fapt cea consecventă atunci când vine vorba să sprijine „știința pură”. În conștiința oamenilor moderni, știința este, adesea, un mit ce ia locul unui idol, în care aceștia cred orbește, la care se închină și căruia i se aduce jertfă, dacă o cere. Credem că știința va dezlega toate tainele privitoare la cum a fost creată lumea, că ne va spune ce trebuie făcut pentru a trăi o viață fericită, cum să învingi moartea, bolile, suferința, nedreptățile, cum să dezlegi tainele problemelor sufletești. Dar toate convingerile acestea sunt bazate pe credință oarbă, nu pe rezultatul concret al studiilor științifice”, a spus Patriarhul Chiril I.

Potrivit lui, această „credință în știință” devine agresivă și incompatibilă cu înțelegerea celor mulți, deoarece, de cele mai multe ori, folosește un jargon, pretinde și aspiră la universalitate și cere să fie scoasă din zona de critică. „Haideți să nu uităm, totuși, de contribuția majoră pe care a avut-o creștinismul la baza științei și a cercetării, prin intermediul studiilor. Acesta este un aspect pe care îl va recunoaște orice istoric onest. Religia și știința nu pot evita cu ușurință apariția unor conflicte între ele. Ambele au anumite sfere de manifestare bine determinate, în conformitate cu diferiți vectori. Ambele depun eforturi pentru rezolvarea conflictelor de idei”, a subliniat Patriarhul Chiril I.

„Nu, noi astăzi avem legături active cu statul. De pildă, în prezent, lucrăm la soluționarea problemelor sociale și de învățământ. În Rusia, în regiunile unde locuiesc un număr mare de credincioși, lucrăm împreună cu statul și numim această colaborare parteneriat social. Toată munca noastră comună este pentru bunăstarea societății”, a spus acesta.

Totodată, Patriarhul Chiril I a spus că biserica își menține poziția oficială de a nu se implica în politică. „Preoților le este interzis să participe în campanii electorale, să fie candidați sau, în timpul alegerilor să fie agenți electorali. Acesta este prețul independenței noastre și, în același timp, al bunăstării societății”, a conchis Patriarhul Chiril I al Moscovei și al Întregii Rusii.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.