La începutul materialului video, jurnalistul pune accentul pe faptul că Republica Moldova ar fi rupt, cu câțiva ani în urmă, relațiile cu Rusia. „Președintele Republicii Moldova - o țară care în urmă cu doar câțiva ani, literalmente, a tăiat relațiile cu Rusia, se află într-o stare de spirit - bună: livrarea strugurilor au crescut de 19 ori, de 3 ori cel de mere și alte probleme importante pentru țară se înregistrează schimbări evidente”.

De asemenea, jurnalistul rus spune că Igor Dodon solicită Guvernului de la Chișinău să normalizeze relațiile cu Rusia. „În timp ce Dodon solicită normalizarea relațiilor cu Rusia, cabinetul de miniștri condus de Pavel Filip, ba trimite diplomații ruși, ba nu permite aterizarea aeronavei cu Rogozin, ba cere retragerea pacificatorilor ruși. Este clar de ce președintele ucrainean Poroșenko este atât de prietenos cu Pavel Filip”.

Jurnalistul rus a scos în evidență faptul la ultima întâlnire dintre Filip și Poroșenco au existat probleme tehnice în timpul traducerii. Chiar dacă acest lucru nu avea vreo legătură cu vizita lui Igor Dodon la Soci. „Și într-o întâlnire recentă, ambii, care cunosc limba rusă au evitat să o vorbească. Drept urmare, traducerea a devenit dureroasă pentru toată lumea, chiar și pentru președinți”.

Redactorul rus insistă în reportaj să-l scoată în lumină bună pe președintele Dodon și să-l denigreze pe premierul Filip. „În timp ce premierul moldovean se întâlnește și face declarații cu privire la Transnistria, președintele s-a concentrat asupra dialogului cu republica nerecunoscută”.

Cel de-al doilea subiect din cadru emisiunii de astăzi este raportul CJI. În perioada 1 august - 1 octombrie, CJI a monitorizat modul în care 12 instituții media din Republica Moldova au reflectat evenimentele socio-politice de actualitate.

Principalele subiecte monitorizate au fost: declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova, disputa dintre Guvern și Președinție privind participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în Ucraina, protestul anti-guvernare organizat de opoziție pe 17 septembrie și manifestațiile pro-președinte, organizate de socialiști pe 24 septembrie.

Potrivit Vioricăi Zaharia, care a realizat raportul, în această perioadă în știrile monitorizate au fost constatate mai rar tehnici de manipulare, deși o parte din jurnaliști nu au abandonat utilizarea acestora.

Tehnici de manipulare informațională au fost constatate preponderent la posturile NTV Moldova și Accent TV și, într-o măsură mai mică, la Publika.md, Prime TV, Canal 2 și Noi.md. Raportul l-am atașat. 

Puteți să ne urmăriți pe pagina de Facebook și Twitter. Toate bune și nu uitați să vă informați din mai multe surse.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!