Încotro? Catalonia și-a proclamat independența, Madridul aplică articolul 155 din Constituție

Încotro? Catalonia și-a proclamat independența, Madridul aplică articolul 155 din Constituție

Parlamentul de la Barcelona a votat, vineri, o declarație prin care declară independența regiunii Catalonia față de Spania. Decizia a fost luată cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă și două abțineri. Deputații catalani care se împotrivesc independenței au ieșit din sală și nu au participat la vot. Replica Madridului a sosit în scurt timp: se va aplica articolul 155 din Constituție, care prevede de facto o preluare a controlului central asupra regiunii care deocamdată se bucura de autonomie., relatează digi24.ro.

UPDATE 17:10 Senatul Spaniei a votat aplicarea articolului 155 din Constituție.

Independența declarată unilateral de Catalonia intervine la aproape o lună de la controversatul referendum pe această temă desfășurat la 1 octombrie. La scrutin au participat numai 43 la sută dintre alegătorii Cataloniei.

Publicitate

UPDATE 16:41 Într-o postare de pe contul său de Twitter, de acum câteva minute, premierul spaniol Mariano Rajoy a îndemnat cetățenii la calm.

Este așteptat ca în scurt timp să intervină și o reacție din partea Senatului Spaniei, care este pregătit să activeze articolul 155 din Constituție, care prevede ridicarea graduală a autonomiei regiunii.

„Se instituie Republica Catalană ca stat independent, suveran, democratic şi social. Dispunem intrarea în vigoare a legii de tranziţie juridică şi intemeierea republicii”, se arată în declarația citită în urma votului din Parlamentul catalan. Decizia Parlamentului a fost întâmpinată cu bucurie și șampanie în piața din fața Legislativului catalan, unde oamenii deja se adunaseră încă de dimineață în așteptarea evenimentului.

Este o evoluția fără precedent în istoria Spaniei, prin urmare nu este foarte clar care vor fi pașii ulteriori. Este de văzut care dintre măsuri - independența proclamată de Catalonia sau decizia de suspendare a autonomiei care este de așteptat să fie adoptată de Senatul de la Madrid - va avea greutate mai mare. În mod normal, decizia Parlamentului Spaniei ar trebuie să prevaleze, însă liderii catalani par deciși să meargă până la capăt cu demersul vizând obținerea independenței.

În textul rezoluției adoptate de Parlamentul catalan este prevăzută o perioadă de tranziție și sunt schițați pașii de urmat de acum înainte.

Astfel, funcționarii care până acum erau în subordinea directă a Madridului vor face trecerea către subordinea autorităților catalane, se va institui o republică, iar responsabilii din Parlament vor trebui să găsească acele tratate internaționale din care Catalonia poate să facă parte ca stat de sine stătător.

Dacă se ajunge într-adevăr la secesiune, la ruperea completă de Spania, Catalonia iese automat și din Uniunea Europeană, și din spațiul Schengen, și din zona euro, motiv pentru care trebuie instituite granițe, un sistem de asigurări sociale și un fisc propriu. Toate aceste măsuri sunt pomenite în rezoluție.

La rândul lor, autoritățile spaniole, dacă votul din Senat va fi în favoarea ridicării autonomiei catalane, este de așteptat să preia controlul instituțiilor din Catalonia, să trimită Garda Civilă, să intervină și să preia practic cu forța controlul instituțiilor catalane.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal