*Acest material este sponsorizat

La Orange părinții și copiii au devenit #SuperCoders

La Orange părinții și copiii au devenit #SuperCoders

Peste 1200 de copii şi părinţi au participat la cel mai grandios program de coding din ţară #SuperCoders. În Săptămâna Europeană a Codingului, în 37 de biblioteci din Moldova au fost organizate ateliere gratuite, la care participanţii au fost invitaţi să cunoască noţiuni elementare de programare informatică. Astfel, Orange şi-a propus să ofere copiilor o perspectivă distractivă și educativă asupra valorii mediului digital, iar Internetul să devină o platformă pentru exprimarea creativităţii, dezvoltarea abilităţilor analitice şi aplicarea cunoştinţelor. 

#SuperCoders este un proiect internaţional, dezvoltat de Grupul Orange. În Moldova acesta a fost lansat în 2016, iar succesul său a permis transformarea sa în program naţional. Ediţia din acest an a fost organizată în parteneriat cu reţeaua de biblioteci publice Novateca.

Ludmila NISTORICĂ, Director Marketing şi Comunicare, Orange Moldova: „Educaţia IT este un răspuns natural la schimbările care se petrec în societate. Suntem foarte mândri că în Moldova #SuperCoders din acest an a înregistrat cel mai mare număr de participanţi din cadrul Grupului Orange. Aceasta demonstrează interesul sporit faţă de mediul digital, în special în rândul celor mici. Prin dezvoltarea unor astfel de programe răspundem aşteptărilor societăţii şi ne reconfirmăm angajamentul strategic de a aduce mai aproape tehnologiile şi revoluţia digitală.Codingul este limbajul internaţional al viitorului, iar copii de astăzi sunt cei care ulterior vor crea, promova şi utiliza aplicaţiile digitale, pentru a ne simplifica viaţa de zi cu zi.”

La #SuperCoders au fost invitaţi copii din toată ţara, cu vârste între 10 și 14 ani. Sub atenta îndrumare a profesorilor de informatică, participanții au învățat în doar câteva ore să animeze personaje și să dea viață unor povești, folosind platforma Scratch. Copiii au exersat limbajul de programare și au produs conținut digital, activități care au stimulat gândirea creativă și lucrul în echipă.

 

Carmen ARMEANU, elevă, raionul Cantemir: “Am reuşit să facem nişte personaje, imagini - o casă din dulciuri. Foarte interesant.”

Tatiana BANCIUC, elevă, raionul Hânceşti: “#SuperCoders este o oportunitate să ne dezvoltăm şi să învăţăm lucruri noi.”

În cadrul proiectului au fost organizate şi ateliere dedicate părinţilor susţinute de către bibliotecari, la care adulţii au învăţat avantajele şi riscurile lumii virtuale, dar şi cum să asigure securitatea copiilor online. Componenta dedicată părinţilor, dezvoltată ca parte a proiectului doar în Moldova, a fost asigurată în parteneriat cu specialiştii Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal din Republica Moldova.

Aliona BUSUIOC, părinte, raionul Cantemir: ”Văd proiectul foarte util, fiindcă, mai ales pentru părinţi este o informaţie foarte utilă, importantă. De multe ori părinţii sunt cu un pas în urma dezvoltării tehnologiilor informaţionale pe când copiii sunt, practic, în pas cu acestea.”

Atelierele #SuperCoders au fost organizate în 37 de localităţi: Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Dubăsari, Comrat, Ceadâr-Lunga, Leova, Ștefan-Vodă, Taraclia, Bălți, Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei, Soroca, Anenii Noi, Călărași, Chișinău, Criuleni, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina şi Strășeni. Proiectul a fost implementat de Centrul de Informaţii Universitare.

Angela MUŞET, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: „Orange a fost dintotdeauna un trend setter şi aduce în Moldova proiecte inovative cu un impact major pentru societate. Ne bucură faptul că la această ediţie am reuşit extinderea programului la nivel naţional, astfel încât şi copii din regiunile rurale să beneficieze de oportunităţi educative. Suntem siguri că abilităţile pe care le-au obţinut la ateliere îi vor ajuta pe copii să petreacă timpul pe calculator în mod util, iar pe părinţi să fie ghidul celor mici în explorarea lumii digitale.”

##gallery##

Pentru a răspunde aşteptărilor societăţii şi a contribui la crearea unei lumi digitale pline de oportunităţi, în 2014, Grupul Orange a creat proiectul #SuperCoders. Programul reprezintă un eveniment internaţional desfăşurat în Săptămâna Europeană a Codului în 20 de state în care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franța, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, România, Coasta de Fildeș, Mali, Senegal, Egipt, Maroc, Tunisia, Spania şi Moldova. 

P.

P.

Vezi și aceste știri
Un bărbat din Federația Rusă a mers la război pentru a-și găsi fiul dispărut, dar a ajuns prizonier al soldaților din țara sa

Un bărbat din Federația Rusă a mers la război pentru a-și găsi fiul dispărut, dar a ajuns prizonier al soldaților din țara sa

Scurgerile din conductele Nord Stream ar putea avea un impact fără precedent asupra mediului

Scurgerile din conductele Nord Stream ar putea avea un impact fără precedent asupra mediului

Maia Sandu sugerează că victoria Ucrainei ar putea crea premise de rezolvare a conflictului transnistrean

Maia Sandu sugerează că victoria Ucrainei ar putea crea premise de rezolvare a conflictului transnistrean

Advertoriale
Te confrunți cu alergia, iar spray-urile de nas provoacă dependența? Încearcă Euphorbium compositum SN

Te confrunți cu alergia, iar spray-urile de nas provoacă dependența? Încearcă Euphorbium compositum SN

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

Negru de Purcari - în lista celor mai bune vinuri din lume ale anului 2021

Negru de Purcari - în lista celor mai bune vinuri din lume ale anului 2021

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Tarife mai mari pentru energie termică. ANRE a aprobat noile majorări
 • 2
  Scurgerile din gazoductele Nord Stream: UE și NATO susțin că ar fi„acte de sabotaj”, iar Zaharova acuză SUA de „atac terorist”
 • 3
  Mai mulți sportivi profesioniști din Rusia au început să fie mobilizați
 • 4
  În baza listei întocmite de primărie și câte trei metri steri în prima etapă: Cum se întâmplă distribuirea lemnului de foc populației
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.