O nouă lansare la Librăria din Centru - Lumea lui Zaharia!

O nouă lansare la Librăria din Centru - Lumea lui Zaharia!

Joi, 2 noiembrie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea albumului  Lumea lui Zaharia, apărut la Editura Cartier în colecția Art, coordonată de Vitalie Coroban.

Alături de Nicolae Pojoga, coeditorul albumului, vor participa:

Iulian Fruntașu

Lică Sainciuc

Mihai Dohot

 Moderator: Em.Galaicu-Păun

 

„Aceste imagini sugestive aruncă o lumină abundentă asupra a ceea ce reprezintă până acum o fereastră întunecată în viața cetățenilor sovietici, care au fost supuși unor represiuni dure. Mariajul lui Zaharia Cușnir cu arta și documentarul ne oferă o moștenire impresionantă, le­ga­tă de  o realitate dispărută, o șansă rară  de a ne revedea trecutul. ” (Tyrone Shaw,  profesor asociat de scriere creatoare și literatură la Universitatea din Vermont de Nord, SUA)

 

Fotograful de excepţie ZAHARIA CUȘNIR (1912 - 1993) a apucat patru epoci istorice distincte, abrupte şi total incompatibile: copilăria în cadrul Imperiului Rus, adolescenţa şi tinereţea în România Mare; apoi ceea ce numim „Floarea vârstei” a trăit-o dramatic în cele două veniri (1940 şi 1944) ale sovieticilor, cu întreg tacâmul oribil al foametei, colectivizării forţate şi al unei ideologii delirante. Agonia şi moartea l-au prins în soiul de dezgheţ care s-a produs după 1989, neclar şi irelevant pentru zbuciumata sa viaţă.

Provine dintr-o familie cu mulţi copii, fiind mezinul (al şaisprezecelea) din tatăl Iacob Cuşnir (n. 1870) şi mama Ana, de proveniență germană. A făcut şcoala primară în satul vecin Rogojeni, comună istorică din stânga râului Răut, familia fiind stabilită în Climăuţi (actualul Roşieticii Noi) de pe malul opus, localități unite cu o punte funcţionabilă şi azi. 

Din căsătoria cu Daria a avut patru copii, doi dintre ei (fiicele Viorica și Ioana) i-au fost şi elevi la şcoala primară de după 1944, unde fusese, în mod miraculos, acceptat în calitate de învăţător. Se întâmpla pe timp de foamete şi, probabil, graţie vigilenţei suprasolicitate a autorităţilor atotvăzătoare de după război. Nu a durat multă vreme - dovada de studii la un liceu pedagogic din Iaşi („Vasile Lupu”?) fiind în cele din urmă inutilă, şi chiar periculoasă pentru rigorile din învățământul de atunci.

Din puţinele hârtii ce s-au păstrat vedem cererea de înscriere la şcoală, redactată şi ajustată limbajului de lemn al epocii, un tabel cu exerciţii în caractere rusești, probe de calcul elementar pentru clasele primare. Alte documente şi petice de hârtii fac dovada zbuciumului dintre viaţă şi moarte al celor mai mulţi: cartele de pâine, chitanţe cu interminabile cote obligatorii către stat. Halucinantă pare astăzi predarea în calitate de impozite agricole a 20 de ouă, 47 kg de porumb, 59 kg de orz sau 31 kg de grâu. Incredibilă subscrierea „benevolă” la împrumutul de stat. Incredibile şi înscrisurile în carnetul de muncă a colhoznicului Zaharia Cuşnir:

 

Săpat pământ îngheţat/ Salahor la zidit/ Scos piatră/ Cărat lut 1 km./ Aruncat pământ/ Stricat zid/ Mânat vite…

 

Omul a trăit două vieţi. Una mărturisită de bătrânii care-l mai ţin minte ca fiind o vreme „edinolicinic” (un neologism sovietic aplicat celor care ezitau să se înscrie în colectivă), apoi fierar, zidar, lucrător de rând în colhoz. Cei aproape doi ani de individualism înverşunat, încrezător în propriile puteri pentru o viaţă dincolo de colectivizare l-au costat extrem de scump. Printr-o făcătură proprie timpului, apărându-şi modesta avere, a făcut şi puşcărie. Rebelul din fiinţa lui fiind frânt astfel în modul cel mai dramatic cu putinţă. 

 

Ce-a de a doua viaţă, dominată de o pasiune secretă pentru fotografie, nu a fost niciodată consemnată ca atare de către consăteni, excepţie făcând, poate, membrii familiei. Un moft pe propria cheltuială? Altfel nu poate fi explicată „scăparea” din partea fiscului care obişnuia să ţină în cleşti de fier orice activitate de întreprinzător: croitorii, cizmarii, sobarii şi alte nevinovate meserii fiind urmărite şi ţinute din scurt la rubrica evidenţă financiară. Cu atât mai mult - fotografii! Registrele fotografilor deţinători de patentă ce se găsesc în depozitele Arhivei Naţionale ilustrează cu lux de amănunte imposibilitatea de fi „nevăzut” în meserie. Nu mai insistăm aici asupra aspectului numit cenzură. Politică, ideologică, militară, la urma urmei. Cenzură dură de tot, planând asupra tuturor persoanelor deţinătoare de maşini de scris, aparate de radio fără fir, şi, mai ales, pentru cei cu aparate de fotografiat.

 

Puţini cunosc ce a însemnat să fii fotograf în URSS, mai cu seamă, în anii ʼ50-ʼ60, supranumiţi „Războiului Rece”. A trăit din plin şi această a doua viaţă. A lăsat în urma în jur de 4000 (patru mii!) de negative format Rolley (6x6 cm) având pe ele scene de o valoare greu de imaginat pentru acea vreme. Mii de imagini trase într-un timp în care nimeni nu fotografia viaţa de zi cu zi. Nunţi, înmormântări, portrete, grupuri. Acasă, la muncă, la creşă, în câmp, la şcoală, în raclă, cu vacile, cu maşina, cu bicicleta. Fotograful purta cu el un şal pentru fundal, aşeza persoana ca pentru un portret şi, până punea la punct aparatul de fotografiat, scena se umplea de lume. Pătratul clişeului avea loc pentru toţi acei care nici nu bănuiau că vor rămâne pe veci vederii noastre de mai târziu. Oameni care nu au avut cuvânt şi libertate de acţiune. Se uită către noi, cei de azi, cu priviri răscolitoare şi copilărească curiozitate. Ca dintr-un film mut. Magie a figuranţilor, martorii martorilor timpului. Fotografia fotografiei, acest delir luxuriant care a spart, ca nicăieri altundeva, pâcla unei epoci închise până acum.  (Nicolae Pojoga)

Preț copertă: 119 lei. Preț promoțional în ziua lansării: 95 lei.

Sesiune de autografe. 

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Primul sector din drumul de ocolire a municipiului Chișinău este gata în proporții de 70%, anunță Spînu

Primul sector din drumul de ocolire a municipiului Chișinău este gata în proporții de 70%, anunță Spînu

Clădirile publice din Germania vor fi încălzite la maxim 19 grade Celsius pentru a se economisi energie

Clădirile publice din Germania vor fi încălzite la maxim 19 grade Celsius pentru a se economisi energie

Judocanul moldovean, Mihail Latîșev a devenit campion mondial la lupte (VIDEO )

Judocanul moldovean, Mihail Latîșev a devenit campion mondial la lupte (VIDEO )

Advertoriale
Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Zelenski îi avertizează pe oficialii ucraineni să nu vorbească despre tacticile militare ale Kievului
 • 2
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • 3
  Primul satelit moldovenesc a fost plasat cu succes pe orbită
 • 4
  Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului s-a întâlnit cu reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea moldo-transnistreană
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.