Proiectul prevede ca noua clădire cu suprafața de 686 de metri pătrați să nu depășească înălțimea de 6,5 metri. Aceasta va fi amplasată în spatele Catedralei.

Potrivit primarului interimar Nistor Grozavu, la construcția imobilului se va păstra aceleași principii de design și arhitectură ca și la Catedrală, edificiul fiind proiectat de același arhitect care a proiectat Cupola.    

„Această construcție permite de a readuce toate serviciile care sunt acum ascunse în niște vagonașe acolo, inclusiv procedurile de îmbrăcare, dezbrăcare, primire a delegațiilor etc. Încă nu este definitivat proiectul de amenajare. Noi am eliberat un certificat de urbanism pentru proiectul anterior care prevedea construcția unei clădiri supraetajate. Acum am inclus în proiect condiția ca după aprobare să fie emis un nou certificat de urbanism. Abia după să demareze lucrările de construcție. E o construcție compatibilă cu spațiile verzi. Grădina publică este pentru deservirea Catedralei”, a declarat primarul interimar Nistor Grozavu.

Potrivit consilierului independent Ion Ștefăniță, asupra acestui subiect s-a expus un grup de experți încă în 2014, pentru document fiind emis un aviz pozitiv.

Chiar și așa, subiectul a trezit nemulțumirea unui consilier liberal.

„Noi știm de cine ține Mitropolia Moldovei. Este Mitropolia Moscovei. Acum dl Grozavu mai face un hotel pentru mai marii de acolo. Cu ce poate să deservească o clădire de 600 de metri pătrați o Catedrală? Am ajuns să facem casă de cult în loc de hotel?”, a întrebat retoric și vădit nemulțumit liberalul Vasile Petrea.

„Dumnezeu e unul pe pământ. La orice cult bisericesc este loc unde fețele bisericești au o căsuță unde se dezbracă, este toaletă. La Catedrală nu este. Acum nu este cazul să discutăm la ce sfânt ne închinăm”, a replicat în context socialista Eugenia Ceban.

În final, inițiativa a fost susținută de 38 de consilieri municipali, cu o condiție adițională, și anume ca în jurul noii clădiri să nu fie construit niciun gard de protecție. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!