Procurorii PC COCS au descris schema prin care Usatîi ar fi comandat omorul lui Gherman Gorbunțov

Procurorii PC COCS au descris schema prin care Usatîi ar fi comandat omorul lui Gherman Gorbunțov


Procuratura Combaterii Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PC COCS) a făcut astăzi o conferință de presă în care a descris schema organizării tentativei de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunțov. Organele de forță afirmă că cel care a comandat omorul a fost liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, iar asasinul Vitalie Proca ar fi trebuit să numească un alt comanditar - pe Vladimir Plahotniuc - contra unei sume de 600.000 de euro.

Potrivit procurorilor, în urma declarațiilor lui Ion Druță (alias Vanea Pisateli), s-a stabilit „cu certitudine” că în perioda anilor 2011-2012 Renato Usatîi, aflându-se atât în R. Moldova dar și circulând prin Rusia, a organizat un grup criminal.

„El era format ce cetățeni moldoveni și a altor state, ca scop principal fiind crima contra omului de afaceri Gherman Gorbunțov. Organizația voia să-l deposedeze pe Gorbunțov de bunurile și proprietăților avute, iar apoi acesta urma să fie omorât”, a comunicat adjunctul directorului general PC COCS, Vitalie Busuioc.

Cum funcționa schema

Oamenii legii afirmă că în toamna anului 2011, la Druță a venit un cunoscut pe nume Oleg Timoșenco (acuzat de crime grave în RM, Ucraina și Rusia: omor, sustrageri violente și contrabandă cu arme) și cumnatul său, Ghenadie Vechiu.

„Cei doi, la indicația lui Usatîi, urmau să afle unde e Gorbunțov, să stabilească itinerarul lui, persoanele care îl înconjoară ca apoi să-l răpească. Totul se făcea pentru a obține de la Gorbunțov numerele și conturile pe care le posedă, dar și a întreprinderilor offshore. Un alt scop era preluarea Universalbank, care aparținea atunci lui Gorbunțov”, spune Busuioc.

Usatîi le-ar fi promis executorilor 10% din suma de 300.000.000 de dolari pe care ar fi obținut-o de la Gorbunțov. Ulterior, procurorii spun că Usatîi a intrat în posesia a 82% din activele Universalbank, iar la scurt timp, este ucis Ion Stratulat, bodyguardul lui Gobunțov. Ca urmare, Gorbunțov părăsește R. Moldova și se stabilește la Londra.

Procurorii spun că după plecarea lui Gorbunțov, Druță își roagă finul, Valeriu Halupa, să găsească adresa unde se ascunde Gorbunțov. „Pentru omorul lui Gorbunțov, Usatîi le-a propus 500.000 de euro lui Druță, Timoșenco și Vechiu, iar Druță, după asta, i-a promis lui Vitalie Proca 200.000 de dolari pentru omor”, continuă Busuioc.

Asasinul ar fi plecat la Londra cu pașaport român fals cu identitatea lui Aureliu Dospin, iar separat, într-un colet camuflat, a fost trimis un pistol Macarov modificat artizanal.

Cine e comanditarul?

După ce tentativa de omor nu i-a reușit lui Proca, acesta a revenit în R. Moldova, iar la 7 februarie 2013, Proca este reținut în Rusia, la Moscova. Procurorii afirmă că după ce acesta a fost condamnat în România, Renato Usatîi i-ar fi promis 600.000 de euro pentru ca Proca să spună că comanditarul acestui asasinat a fost liderul PD, Vlad Plahotniuc.

Potrivit oamenilor legii, în legătură cu acest caz a fost solicitată extrădarea lui Usatîi din Rusia, iar în septembrie anul acesta autoritățile ruse au refuzat să o facă, pe motiv că Usatîi este și cetățean rus.

Amintim că liderul PN a declarat, în nenumărate rânduri, că Vlad Plahotniuc este comanditarul acestui asasinat. Anul trecut, Usatîi spunea că „îndată ce Vlad Plahotniuc a aflat că Vitalie Proca vrea să-l denunţe, acesta a încercat să schimbe sensul anchetei în aşa fel ca Usatîi să apară în calitate de bănuit pe acest dosar”. Politicianul afirma că de la bun început a colaborat pe acest dosar cu organele competente din România, unde are statut de martor pe acest dosar. 

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Congaz - satul inclus în Cartea Recordurilor Guinness. Iată cum arată peisajele din preajma localității (GALERIE FOTO)

Congaz - satul inclus în Cartea Recordurilor Guinness. Iată cum arată peisajele din preajma localității (GALERIE FOTO)

Centrul Greciei, inundat din cauza unei furtuni extrem de puternice. Au fost confirmate două victime (VIDEO)

Centrul Greciei, inundat din cauza unei furtuni extrem de puternice. Au fost confirmate două victime (VIDEO)

Construcția apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași ar urma să înceapă în 2021. Costul proiectului - 25 mil. de euro

Construcția apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași ar urma să înceapă în 2021. Costul proiectului - 25 mil. de euro

Advertoriale
O celebră rețea de retail, printre primii parteneri care se alătură proiectului Banca de Alimente (VIDEO)

O celebră rețea de retail, printre primii parteneri care se alătură proiectului Banca de Alimente (VIDEO)

Pune-ți afacerea pe upgrade cu noua ofertă de finanțare în lei de la Mobiasbanca – OTP Group

Pune-ți afacerea pe upgrade cu noua ofertă de finanțare în lei de la Mobiasbanca – OTP Group

Pune-ți afacerea în agricultură pe upgrade, cu ofertele avantajoase AgroFabrica

Pune-ți afacerea în agricultură pe upgrade, cu ofertele avantajoase AgroFabrica

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Alex Buretz, tânărul care transformă toată drama socială și politică a țării în caricaturi cu subînțeles (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Din cele peste 500 de lucrări, mai mult de 90 la sută le-a făcut cadou. Elena Crîșmaru:...
 • Jennifer Aniston, în direct către fostul soț: „Brad. Cred că ești atât de sexy! Nu vrei...
Cele mai populare
 • 1
  Un avion Air Moldova, reținut pe aeroportul din Istanbul
 • 2
  Noi alerte de călătorie în Grecia, Spania și Israel
 • 3
  Capitală: Cu 1% mai mulți copii născuți și cu 5% mai multe decese. Cum s-a schimbat situația demografică în prima jumătate a anului 2020
 • 4
  Air Moldova dă asigurări: Cei 115 pasageri, blocați vineri pe aeroportul din Istanbul, au ajuns la Chișinău
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.