În timp ce activiștii critică, Urecheanu laudă casa eparhială ce se va construi în Parcul Catedralei

În timp ce activiștii critică, Urecheanu laudă casa eparhială ce se va construi în Parcul Catedralei

Fostul primal al Capitalei Serafim Urecheanu spune că inițiativa de construcție a unei noi clădiri în parcul Catedralei este una binevenită. Potrivit lui, un astfel e edificiu a existat anterior acolo.  De altă parte, mai mulți activiști ai societății civile au criticat lipsa de transparență în aprobarea acestui proiect, dar și inițiativa în sine.

„Casa asta eparhială trebuie construită. Acest proiect se discută de mai mult timp și este un lucru bun. Această casă cândva a fost acolo. Dar niște gentelmani au demolat-o și au transformat-o într-un punct termic. Din cate știu eu Mitropolia a plătit câteva mii de lei pentru reamplasarea acestui punct termic”, a declarat Urecheanu în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.

Ieri, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat un proiect ce prevede construcția unui bloc auxiliar Catedralei Mitropolitanei. Noua clădire va avea suprafața de 686 de metri pătrați, înălțimea de 6,5 metri și va fi amplasată în spatele Catedralei.

Publicitate
...

Subiectul a trezit însă un val de critici pe rețelele de socializare.

„Pe mine nu mă miră faptul că Mitropolia vrea să construiască o clădire „tehnică” în spatele Catedralei. Și nici faptul că funcționarii din Primărie și consilierii municipali susțin această idee. Pe mine mă întristează faptul că, deși acest proiect a apărut demult, nimeni în afară de un grup îngust de oameni, nu a știut despre el. Este trist că în inima Capitalei unui stat democratic, într-un spațiu verde urban care face parte din patrimoniul arhitectural de importanță națională se vrea a cosntrui o clădire fără ca cetățenii acestui oraș și acestui stat să cunoască despre asta”, a scris activistul Victor Chironda.

Și fostul premier Ion Sturza a venit cu critici pe marginea acestui subiect.

„Dragă „mitropolit” Vladimir, lasă-ne în pace cu construcțiile matale faraonice în parcul central. Roagă-te în taină și tihnă pentru izbăvirea de păcatele acumulate în slujba fățarnică pentru „mai-marii țării”. Domnilor guvernanți, „ghereta mitropolitană” e o sfidare a minimului bun-simț. Fie-vă frică de Dumnezeu, dar și de oamenii pe care aveți aroganța să-i păstoriți”, a scris Sturza.

ISTORIA

Potrivit informațiilor publicate pe monument.sit.md despre centrul istoric al Chișinăului, ansamblul Catedralei Nașterea Domnului este monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău. Ansamblul Catedralei este alcătuit din biserică, o clopotniţă cu patru niveluri şi de Porţile Sfinte (astăzi cunoscut derpt Arcul de Triumf).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal