După ce construcția Casei Parohiale a stârnit discuții de amploare în societate, fiind criticată de activiști civici și cetățeni simpli, dar susținută prin votul CMC, Mitropolia reacționează. Potrivit instituției bisericești, proiectul a fost inițiat acum șase ani. Construcția ar fi destinată atât personalului bisericesc, cât și enoriașilor, iar în cele aproape 700 de metri pătrați va fi și garderobă, și bibliotecă, și sală polivalentă.
„Edificarea casei parohiale în cadrul Complexului Catedralei este o necesitate pentru instituţia de cult, în vederea deservirii acesteia, pentru că în prezent Catedrala nu dispune de spaţii auxiliare. Clădirea va fi amplasată în locul Staţiei de Pompare nr. 1, ce urmează a fi lichidată”, anunță mitropolia.
Noul edificiu, potrivit Mitropoliei, va conține următoarele:
- un paraclis încorporat cu baptisteriu, destinat săvârșirii Ierurgiilor absolut necesare ciclului liturgic.
- o bibliotecă de carte ortodoxă.
- o veșmântărie (garderoba veșmintelor bisericești), prescurăria, depozitele pentru consumabile.
- o sală polivalentă destinată organizării școlii duminicale și a altor activități extra-parohiale.
- o sală pentru repetiții corale pentru corurile Catedralei, atât cel format din profesioniști, cât și cel de copii.
În demisolul clădirii vor fi amenajate încăperile auxiliare activității gospodărești.
„Tergiversarea construcției Casei Parohiale a servit dintotdeauna un impediment pentru buna desfășurare a activității Complexului Catedralei, atât pentru enoriași, cât și pentru clerul și angajații Catedralei, care sunt în număr de aproximativ 100 de persoane. O Casă Parohială a existat în spatele Catedralei şi până în 1969, când autorităţile din acea vreme ale Chişinăului au decis demolarea ei și amplasarea în respectivul loc a primului punct termic al reţelei de încălzire centralizată a capitalei. Reconstrucția Casei Parohiale existentă anterior în preajma Catedralei Mitropolitane este o plinire a adevărului istoric, asemenea după cum din inițiativa Bisericii și a autorităților publice locale a fost reconstruită Clopotnița Catedralei, supranumită și Clopotnița memoriei”, explică Mitropolia.
Citiți pe aceeși temă:
Vezi și aceste știri

Ministerul Muncii promite indemnizații mai mari pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani

Rusia: Un depozit de muniție a luat foc în satul Timonovo, la 50 de km de granița cu Ucraina (VIDEO)

Șase luni din 2022: Circa 10.400 de cetățeni străini au vizitat R. Moldova prin intermediul agențiilor de turism
Advertoriale

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual
