ZdG. Mărturiile din dosarul parcărilor: Gamrețki a cerut 2 milioane de euro sau 26% din firmă

ZdG. Mărturiile din dosarul parcărilor: Gamrețki a cerut 2 milioane de euro sau 26% din firmă

La 29 septembrie 2015, în ziua când compania austriacă „EME Parkleitsystem GmbH” era desemnată câștigătoare a licitiației privind implementarea proiectului parcărilor cu plată în Chișinău, Igor Gamrețki, șeful Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC) era deja de patru zile acționar cu 26% la firma respectivă. Schema de trucare a licitației însă a fost aplicată cu mult mai devreme de Gamrețki și de omul de afaceri milionar Alexandru Pincevschi, beneficiarul din umbră al „EME Parkleitsystem GmbH”, scrie Ziarul de Gardă într-un material publicat astăzi pe site-ul ziarului.

Pentru ca să-și asume „rezolvarea problemei în întregime”, inclusiv să-l convingă pe primarul general Dorin Chirtoacă, fostul său coleg de clasă, Igor Gamrețki i-a cerut omului de afaceri un comision unic de 2 milioane de euro sau 26% din capitalul social al firmei care avea să semneze contractul cu Primăria. Afaceristul milionar și partenerii săi din Ungaria au acceptat cea de-a doua opțiune, care imediat a și fost pusă în practică.

La 10 august 2015, în Cipru, era înregistrată o nouă companie, „Desonia Investments Ltd”, pe numele lui Eugen (Oigan) Pârciu, nepotul din Germania al lui Gamrețki. Peste 15 zile, în Austria, era fondată compania „EME Parkleitsystem GmbH”, iar o lună mai târziu, la 25 septembrie, firma cipriotă era introdusă în lista proprietarilor „EME Parkleitsystem GmbH”. Gamrețki susține că nepotul său era „o persoană de încredere, bine cunoscută de Dorin Chirtoacă” și că edilul cunoștea schema de trucare a licitației, dar evită să explice direct dacă a partajat sau nu cu fostul său coleg de clasă cele 26%.

Este cert că, în urma majorării cerințelor obligatorii față de ofertanți, la concursul de implementare a proiectului parcărilor cu plată în Chișinău au depus dosare de participare doar două companii, ambele afiliate milionarului Alexandru Pincevschi. Ulterior, contractul cu „EME Parkleitsystem GmbH” a fost semnat de Nistor Grozavu în lipsa aprobării Consiliului Municipal Chișinău

La rândul său, viceprimarul Grozavu, care contrar legii și deciziei CMC din 2 octombrie 2014, a semnat contractul cu „EME Parkleitsystem”, fără aprobarea consilierilor municipali, își motivează semnătura prin faptul că ar fi primit indicații verbale de la Dorin Chirtoacă și că în acel moment nu realiza că face o ilegalitate.

Detaliile schemei de fraudare a proiectului parcărilor cu plată se regăsesc în decizia motivată a instanței de fond în dosarul de trafic de influență pe numele lui Igor Gamrețki. Ziarul de Gardă a studiat sentința și vă prezintă detalii din dosarul parcărilor cu plată care nu au fost făcute până acum publice.

Documentul denotă că reținerea primarului general, Dorin Chirtoacă, la 25 mai, la o lună după ce CNA l-a reținut pe fostul său coleg de clasă Igor Gamrețki, pe viceprimarul Nistor Grozavu, pe omul de afaceri Alexandru Pincevschi, pe fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și pe administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev (PLS „Parcare”), Alexei Curti, („Sizif-L”) și Olga Andriuța (reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”), a fost generată de declarațiile persoanelor vizate în dosar.

Licitația: condiții majorate și concurent fictiv

Publicitate

Instanța a constatat că, la 2 octombrie 2014, prin Decizia nr.6/5 a CMC, a fost adoptat Studiul final şi principiile generale de implementare a Strategiei pe termen lung de parcare în Chişinău și s-a dispus desfăşurarea procedurii de selectare a parteneriatului public-privat privind amenajarea, organizarea și gestionarea parcărilor și parcajelor controlate cu plată în municipiul Chișinău. Data limită până la care trebuia organizat concursul a fost stabilită 20 decembrie 2014. Din aceeași decizie a CMC aflăm că Primăria Chișinău, în calitatea sa de partener public, va prezenta CMC spre aprobare proiectul contractului în forma negociată, pentru aprobare, și doar ulterior, va semna contractul (!).

Prin aceeași decizie a fost aprobată și componența Comisiei de selectare a partenerului privat.

Citește continuarea pe zdg.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal