În partea ce ține de numirea judecătorilor se propune că președintele Republicii Moldova va putea respinge doar o singură dată numirea în funcție a unui judecător propus de Consiliul Superior al Magistraturii.
De menționat că o inițiativă similară, privind durata primului mandat de judecător, a fost înregistrată la Parlament în mai 2016 și votată în prima lectură în aprilie 2017. Dar, întrucât a trecut un an de la înregistrarea legii constituționale în Parlament făr a fi adoptată, aceasta a fost declarată nulă.
Ministerul Justiției vrea de asemenea să excludă obligativitatea ca președinții, vicepreședinții și judecătorii Curții Supreme de Justiție să fie numiți în funcție doar dacă au o vechime de 10 ani. Numirea acestora se va face similar judecătorilor din curțile de apel și judecătorii, adică de președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM. La fel, autorii propun excluderea termenului de patru ani pentru un mandat de președinte sau vicepreședinte al instanțelor judecătorești.
În Nota Informativă a documentului se menționează că criteriile de selectare a judecătorilor CSJ vor fi detaliate în Legea cu privire la CSJ.
Documentul aduce completări și la articolul ce vizează resursele financiare ale instanțelor judecătorești. Astfel, în procesul elaborării, examinării, aprobării și modificării bugetului de stat în partea ce ține de banii alocați judecătoriilor va trebui obligatoriu consultat Consiliul Superior al Magistraturii, iar CSM la rândul său poate veni cu propuneri.
Procurorul general și ministrul Justiției, excluși din componența CSM
Proiectul ce urmează a fi discutat astăzi la Guvern vine cu noutăți și la capitolul activitatea și componența CSM. Una din aceste noutăți este din rândul membrilor CSM sunt excluși procurorul general și ministrul Justiției. La fel, membrii CSM nu vor fi doar aleși, dar vor putea fi și numiți în funcție, iar durata mandatului crește de la 4 la 6 ani.
Membrii Consiliului nu vor putea deține două mandate consecutive.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.