Ce cred vizitatorii străini despre Ziua Vinului, marcată în Piaţa Marii Adunări Naţionale

Ce cred vizitatorii străini despre Ziua Vinului, marcată în Piaţa Marii Adunări Naţionale

Mii de vizitatori din toată ţara şi de peste hotare au venit astăzi la Chişinău, pentru a celebra Ziua Naţională a Vinului. Legendele Vinului Moldovei pot fi cunoscute şi învăţate într-o zonă educaţională în incinta orăşelului vinului din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Aceasta include expoziţii tematice, standuri interactive şi Şcoala Vinului.

Zona Educaţională

Şcoala improvizată îi ajută pe doritori să redescopere legendele din spatele licorii lui Bahus, alături de maeştri cunoscători ai artei vinului. Masterclassurile se bucură de o popularitate imensă. Fiecare sesiune întruneşte zeci de participanţi dornici de a afla cât mai multe despre arta vinului. Acest fapt confirmă că cetăţenii moldoveni sunt interesaţi tot mai mult de a cunoaşte secretele consumului responsabil al vinului. Cei care îşi doresc să participe la masterclasurile de mâine sunt invitaţi să vină în PMAN mai devreme, întrucât numărul locurilor este limitat.

Nicolae Luca, Fondator şi Director al primii Şcoli de Sommelier din Moldova: „Am avut o lecţie cu genericul eticheta vinului la restaurant. Au fost câteva zeci de participanţi, pe care i-am învăţat cum se păstrează un vin de calitate, cum trebuie să fie servit clientului şi alte elemente importante”.

Johanus Merr, vizitator din Germania: „ Îmi place foarte mult vinul moldovenesc, iar astăzi am participat la Şcoala Vinului, pentru că vreau să cunosc produsul mai bine. Îmi place atmosfera din orăşel şi sunt impresionat de dansurile tradiţionale”.

Zona meşteşugurilor

În zona meşteşugurilor orice doritor poate admira lucrări cu motive inspirate din struguri, vin, vie şi tradiţii. Toate realizate manual. Cu o experienţă de 42 de ani de muncă în acest domeniu, Lidia Manea, meşter popular, îi învaţă pe vizitatori cum să decoreze sticlele cu vin şi să facă coşuri din mlajă. Secretele meşteşugului sunt mâinile dibace şi iscusinţa de a lucra cu nuieluşele de mlajă.

Lidia Manea, meşteşugar din Soroca: „Meşteşugăritul este o îndeletnicire înrudită de veacuri cu producerea vinului. Foarte mulţi dintre vizitatori au venit aici şi m-au rugat să-i învăţ secretul acestei munci. Cred că este un domeniu exotic pentru orăşeni”.

Alţi doi meşteri iscusiţi le explică vizitatorilor arta olăritului şi producerea butoaielor. Pavel Ciobanu, vizitator al orăşelului vinului: „Pe unul dintre aceste butoaie îl voi duce la pivniţă. Am câteva hectare de viţă de vie şi vreau ca vinul meu să fie păstrat aşa cum se cuvine”.

Zona de creaţie

În zona de creaţie, sute de vizitatori admiră picturile în vin expuse în centrul capitalei. Ana Popescu, vizitatoare: „Este foarte frumos ce fac aceşti pictori aici. Sunt chiar impresionată de picturile în vin şi de măiestria acestor oameni ai artei”.

Jack Smith, vizitator din Marea Britanie: „ Am venit special pentru această sărbătoare. Sunt pentru prima dată la Chişinău şi sunt impresionat de acest festival”.

Zona gustului

Una dintre cele mai tentante zone şi care nu poate fi ignorată de vizitatatori este cea a gustului. Interpreţii Tania Cerga şi Adrian Ursu au făcut un show gastronomic pregătind bruschetti italiene, cu care s-au delectat mai mulţi iubitori ai culinăriei europene.

Legenda Vinului Moldovei a fost descoperită şi la vatră. Mai mulţi doritori de a cunoaşte etapele creării un vin de calitate au ales să meargă la fabricile de producere. Chiar din prima zi au fost comercializate aprope toate biletele pentru tururile la vinăriile moldoveneşti. Cei care astăzi vor dori să meargă într-un tur vinicol vor putea opta doar pentru o singură destinaţie încă disponibilă.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.