„Evident că embargo-ul este o problemă mare pentru întreaga ţară, pentru toată vinificaţia Republicii Moldova. Noi am reuşit să recuperăm o parte din pierderea de piaţă, din pierderea de bani, am recupereart parţial în pieţele europene, parţial în pieţele asiatice”, a spus Victor Bostan, director general al grupului de companii „Purcari&Bostavan Wineries”.
„A fost afectată fiecare companie din domeniul vitinicol din Republica Moldova. Ne-am activizat eforturile pe piaţa internă, am început să fim mai deschişi spre dialog cu alţi parteneri din ţările Baltice, Ucraina, Kazashstan şi căutăm alte pieţe de desfacere”, a menţionat Arcadie Zastavnețchi, șef secție marketing și vânzare S.A. „Barza Albă”.
„Oficial nu este niciun embargo, sunt nişte blocări de comerţ, nu le agreăm nici noi, nici consumatorul rus. Până în septembrie 2013, am exportat bine în Rusia, asta înseamnă că consumatorul rus apreciază vinul moldovenesc. Cu regret, aceasta este situaţia, dar acum punem accent pe alte pieţe şi credem că divergenţele cu Rusia se vor soluţiona”, crede Arcadie Fosnea, director executiv „Chateau Vartely”.
Ce alte răspunsuri au oferit vinificatorii vedeţi în reportajul video de mai jos:
<iframe src="http://unimedia.info/video/6403/620" frameborder="0" width="650" height="370"></iframe>
Datele statistice arată că embargourile rusești, atât cel din 2006 cât și cel din 2013, au dus la înrăutățirea situației financiare a companiilor vinicole, în special asupra cifrei de afaceri. Dacă în 2005, vinăriile raportau vânzări de 4,3mlrd MDL, în anii următori indicatorul dat s-a redus succesiv până la 1,9 mlrd în 2007.
Reluarea exporturilor către Rusia, precum și efortul vinificatorilor de a pătrunde pe noi piețe a dus la redresarea situației, vânzările totale în 2013 ajungând la 2,9 miliarde, asta în condițiile în care vinăriile au ratat venituri semnificative în ultimele patru luni ale anului trecut urmare a embargoului rusesc.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.