
FOTO. Târgul Startup-urilor din Republica Moldova: Impresiile participanților după întrevederile cu mentori și investitori
Săptămâna această la Tekwill, centrul de excelență în domeniul TIC, are loc Chișinău Startup Week 2017, o serie de evenimente dedicate inovațiilor și antreprenoriatului. Ieri la Târgul Startup-urilor cele mai active echipe de startup-uri din Republica Moldova și-au prezentat produsele și ideile publicului larg, iar, ulterior, echipele au avut parte de întrevederi 1 la 1 cu mentori și investitori. Am discutat cu reprezentanții câtorva startup-uri imediat după încheierea conversațiilor.
・
„A fost încurajator să vorbim cu oameni din diferite țări ale lumii și să aflăm opinia lor despre ceea ce facem. Pentru noi a fost ceva util, deoarece mentorii provin din regiuni diferite și fiecare dintre ei și-a exprimat propria părere asupra problemei pe care o rezolvă produsul nostru. Acest lucru ne ajută să înțelegem care ar fi următoarea piața de desfacere unde am vrea să intrăm”, a spus Matt Rutter, fondatorul BabyMoon, un port-bebe inteligent care le permite părinților să monitorizeze starea de sănătate a bebelușului.

Foto: Tudor Stubei
„Am avut o conversație constructivă. Am avut posibilitatea să vorbim cu investitori din afara țării, ceea ce ne bucură, iar faptul că încep să apară unii investitori din Republica Moldova ne bucură și mai mult”, a declarat Roman Gluck, project manager la Rift Time, startupul care combină tehnologiile de Virtual Reality și Augmented Reality pentru a oferi clienților cel mai bun rezultat în materie de design.
„Am reușit să discutăm despre ideea și posibilități de finanțare. Noi căutăm investiții cu impact social. De asemenea, am creat o listă de idei de marketing și dezvoltarea startup-ului. Suntem foarte mulțumiți”, a declarat Alexandru Ilsenco, co-fondatorul Enverace, o platformă de recrutare a specialiștilor în domeniul protecției mediului.

Foto: Tudor Stubei
„Startup-urile din Moldova duc lipsă de experiență. Noi creăm produse, dar nu avem acea gândire globală, de extindere pe alte piețe. Experiența mentorilor ne ajută foarte mult în această privință. Am discutat cu trei mentori și a fost extraordinar. Vom medita la cele spuse de ei, pentru a vedea cum putem să introducem sugestiile lor în proiectul nostru”, a spus Veaceslav Caburgan, fondatorul CODIFUN, un joc educativ pentru tineri care combină distracția cu însușirea cunoștințelor în domeniul IT.
„Am primit informații utile. Sunt recomandări care te fac să te gândești diferit la anumite lucruri. Scopul nostru nu a fost cel de a atrage cât mai mulți investitori. Am venit aici pentru îndrumări și idei noi”, a afirmat Margarita, co-fondatoarea allbeauty.md, un site dedicat frumuseții care va fi lansat în anul 2018.
„A fost foarte fain. Persoanele cu care am discutat știu pentru ce au venit, mulți dintre ei sunt în căutarea unor proiecte interesante. Ne-am concentrat pe prezentarea produsului nostru, iar mentorii ne-au pus niște întrebări foarte bune”, a spus Victor Spînu, fondatorul Pandametrix, un serviciu care oferă rapoarte SEO și recomandări pentru site-uri web.

Foto: Tudor Stubei „Pentru noi a fost ceva foarte informativ. Noi am pregătit anumite întrebări specifice pentru mentori și investitori, niște întrebări la care doar ei pot să raspundă. Noi căutăm un anumit tip de investiții legat de smart money. Suntem în industria Fashion într-o nișă foarte îngustă”, a spus Nicolae de la Fennec Faktory, o platformă online pentru designeri vestimentari.
Mai multe noutăți de la Chișinău Startup Week 2017 vedeți în modulul LIVE dedicat evenimentului.