Cele trei motive lui Voronin pentru menținere limbii „moldovenești” în Constituție sunt „1. Istoria 2. Perioada sovietică 3. Perioada actuală”. Mai mult, Voronin a asigurat reporterul Agora că și ceilalți membri ai fracțiunii gândesc la fel, afirmație aprobată subtil de către Inna Șupac, președintele fracțiunii PCRM din Parlament.
Amintim că Partidul Comuniștilor a condamnat decizia Curții Constituționale (CC) prin care a declarat limba română drept oficială în Republica Moldova, afirmând că poziția PCRM este de păstare a actualei formulări din Legea Supremă, și anume de „limbă moldovenească”. „Oamenii cu cetățenia statului vecin nu au dreptul de a lua hotărâri în locul poporului moldovenesc”, au spus comuniștii, cerând demisia magistraților Curții.
În timpul ședinței plenare de astăzi a Parlamentului, Inna Șupac a revenit la ințiativa moțiunii simple împotriva judecătorilor CC, folosind ca motiv subiectul limbii.
„Decizia CC nu comportă un caracter istoric, reprezentând o palmă dată cetățenilor R. Moldova și contribuind la dezbinarea societății. Decizia încalcă principiile democratice. Dreptul de a lua astfel de decizii aparține doar poporului, care și-l poate exercita prin referendum”, a declarat Șupac.
Citește și: Calculele limbii române: Șansele de modificare în Parlament a articolului 13 din Constituție
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.