Cele trei argumentele ale lui Voronin pentru menținerea limbii „moldovenești” în Constituție

Cele trei argumentele ale lui Voronin pentru menținerea limbii „moldovenești” în Constituție

Partidul Comuniștilor, printr-o declarație de presă a formațiunii, s-a declarat împotriva introducerii limbii române în articolul 13 din Constituție. Am încercat să aflăm de la liderul PCRM, Vladimir Voronin, trei motive pentru care este împotriva inițiativei legislative. Grăbit pe holurile Parlamentului, liderul PCRM a refuzat să vorbească în fața camerei, oferind un răspuns scurt la întrebare.

Cele trei motive lui Voronin pentru menținere limbii „moldovenești” în Constituție sunt „1. Istoria 2. Perioada sovietică 3. Perioada actuală”. Mai mult, Voronin a asigurat reporterul Agora că și ceilalți membri ai fracțiunii gândesc la fel, afirmație aprobată subtil de către Inna Șupac, președintele fracțiunii PCRM din Parlament.

Amintim că Partidul Comuniștilor a condamnat decizia Curții Constituționale (CC) prin care a declarat limba română drept oficială în Republica Moldova, afirmând că poziția PCRM este de păstare a actualei formulări din Legea Supremă, și anume de „limbă moldovenească”. „Oamenii cu cetățenia statului vecin nu au dreptul de a lua hotărâri în locul poporului moldovenesc”, au spus comuniștii, cerând demisia magistraților Curții.

În timpul ședinței plenare de astăzi a Parlamentului, Inna Șupac a revenit la ințiativa moțiunii simple împotriva judecătorilor CC, folosind ca motiv subiectul limbii.

„Decizia CC nu comportă un caracter istoric, reprezentând o palmă dată cetățenilor R. Moldova și contribuind la dezbinarea societății. Decizia încalcă principiile democratice. Dreptul de a lua astfel de decizii aparține doar poporului, care și-l poate exercita prin referendum”, a declarat Șupac.

Citește și: Calculele limbii române: Șansele de modificare în Parlament a articolului 13 din Constituție

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.