Ana Niculăeș, fondatoarea Anabot, un instructor personal virtual care ajută oamenii să reducă stresul: „Foarte multe lucruri depind de mediul familial și copilăria persoanei. La noi fetele nu sunt încurajate să devină antreprenoare. Părinții le cer note bune și le îndeamnă să aleagă o profesie care să le ofere stabilitate. Antreprenoriatul, din contra, presupune foarte multe riscuri, ceea ce creează frică. Totuși, eu observ că unele lucruri încep să se schimbe, există asociații care le oferă instruire acelor femei  care își doresc să deschidă o afacere, iar în ultima vreme apar tot mai multe programe de leadership destinate femeilor.”

Margarita, co-fondatoarea allbeauty.md, un site dedicat frumuseții care va fi lansat în anul 2018: „De ce sunt atât de puține femei printre fondatorii startup-urilor? Probabil le este frică sau ele nu se regăsesc în lumea business-ului, care pare a fi o lume a bărbaților. Poate că femeile nu sunt susținute. Totuși, eu cred că în ultima vreme există o tendință pozitivă și vedem tot mai multe femei în afaceri. Dacă vorbim de sectorul IT, e foarte bine că apar inițiative educaționale destinate femeilor.  

Maria Nemciuc, manager de programe la Tekwill (Centrul de Excelență în domeniul TIC):  „Cred că faptul că sunt mai puține femei decât bărbați în IT reprezintă o problemă. Noi la Tekwill am observat că, atunci când sunt mai multe femei în echipă, lucrurile merg mult mai bine și unele chestii se rezolvă într-un mod foarte rapid. De accea, consider că femeile trebuie susținute atunci când aleg să activeze în IT.

Noi încercăm să promovăm IT în rândul fetelor în școli, licee și universități, le încurajăm și chiar oferim premii pentru cele mai bune și inovatoare proiecte IT inițiate de femei.  Unele evenimente sunt dedicate femeilor care au devenit antreprenoare de succes în domeniul IT. Participantele oferă discursuri inspiraționale despre cariera lor, ele devin modele de urmat pentru alte fete.

Recent a avut loc conferința anuală Women in ICT care se organizează anume pentru a încuraja femeile în sectorul IT. Prima ediție a conferinței a avut loc acum patru ani și vedem niște rezultate promițătoare: vin tot mai multe studente, tot mai multe femei motivate care doresc să devină antreprenoare. De asemenea, au fost lansate alte inițiative cum ar fi Rails Girls, un program educativ destinat fetelor, în cadrul căreia ele învață limbajul de programare Ruby on Rails. Pentru adolescentele avem o serie de evenimente numite Technovation Challenge, care durează jumătate de an, perioada în care participantele împărtășesc ideile și învață să creeze aplicații mobile.”

Ana Chirița, director general al Asociaţiei Naţionale a Companiilor din Domeniul TIC: „Unele femei consideră că antreprenoriatul IT nu este pentru ele, fiindcă e vorba de tehnologii și lucruri complicate. Dar această percepție începe să se schimbe, sunt tot mai multe femei în domeniul IT și mai multe femei printre fondatorii startup-urilor. Evident, ele trebuie încurajate. Ceea ce vedem noi acum în IT poate fi comparat cu situația care exista în alte domenii până nu de mult. Acum câțiva ani majoritatea medicilor erau bărbați, însă în momentul de față este cam 50 la 50.” 

Daria Demchenko, coordonatoarea Ukrainian Business Angels (o comunitate de investitori): „Cred că în țările din Estul Europei, majoritatea femeilor pur și simplu nu vor să devină antreprenoare. Este o chestiune de mentalitate. Femeile nu doresc să riște și preferă stabilitatea. Cu toatea acestea, n-aș spune că antreprenoriatul nu este o ocupație pentru femei. Am multe prietene care și-au deschis propriile afaceri și știu că ele se descurcă mai bine decât unii bărbați. Dincolo de mentalitate, există problema sexismului la nivel global. Totuși, părerea me este că, atâta timp cât știi să-ți administrezi bine afacerea, sexul nu contează”.

Startup Weekend Moldova este organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC” Tekwill. Parteneri ai evenimentului: Ministerul Economiei și Infrastructurii al RM, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova, MIEPO, Starnet, Simpals și 999.md. Partener media general: Publika TV. Parteneri media: Agora.md, Diez.md, Locals.md, Moldova9.com, Unimedia.info.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!