FOTO. Un adevărat Disneyland pentru gastronomi, inaugurat în Bologna

FOTO. Un adevărat Disneyland pentru gastronomi, inaugurat în Bologna

Un uriaș parc tematic dedicat celebrării culturii gastronomice italiene, de la produsele recoltate în ferme și până la preparatele servite în farfuriile clienților din restaurante, își va deschide porțile săptămâna viitoare în apropiere de Bologna, cu obiectivul ambițios de a atrage peste 6 milioane de vizitatori în fiecare an, informează AFP.

Supranumit "Disneyland pentru gastronomi", parcul tematic Fico-Eataly World a fost imaginat de Oscar Farinetti, antreprenorul care a înființat Eataly, un lanț italian de magazine alimentare cu produse de calitate înaltă, care i-au sedus pe cumpărătorii din Italia dar și pe cei din New York, Dubai și din China, scrie agerpres.ro

Întins pe o suprafață de 10 hectare, noul parc, care dorește să fie în același timp un centru de conferințe și de atracții turistice, va fi administrat de un parteneriat încheiat între Eataly și grupul de distribuție italian Coop.

A fost finanțat de un consorțiu de investitori privați și de colectivități locale din jurul Bolognei, un oraș celebru pentru gastronomia sa, dar adeseori uitat de către turiști. 

Fico, numele parcului, reprezintă un acronim pentru Fabbrica Italiana Contadina (uzină italiană țărănească). Este, de asemenea, termenul italian pentru "smochină", dar și un cuvânt folosit în limbajul familiar pentru a înlocui termenul american "cool". 

Acest dublu sens este în acord și cu viziunea lui Oscar Farinetti pentru un parc ce va permite vizitatorilor să participe la ateliere tematice, vizând subiecte care pot să varieze de la fotografia alimentară și până la procesul de preparare a înghețatei, trecând prin principiile de bază ale "vânătorii" de trufe. 

O cincime din parc, amenajat în fosta piață a producătorilor de fructe și legume din Bologna, este în aer liber și găzduiește prezentări diverse, ce includ peste 200 de animale și 2.000 de specii de plante.

6 milioane de vizitatori

"Educația este fundamentală în acest proiect. Însă este vorba și despre a te amuza, a mânca, a face cumpărături", a explicat Oscar Farinetti pentru AFP înainte de deschiderea oficială a parcului, ce va avea loc pe 15 noiembrie. 

Parcul vrea, de asemenea, să celebreze savoir-faire fermier și culinar care se ascunde în spatele multor produse gastronomice italiene și biodiversitatea unei țări care se întinde de la insulele mediteraneene din fața Africii și până la piscurile înzăpezite ale Alpilor.

Această diversitate se exprimă în noul parc prin intermediul a peste 40 de restaurante și la fel de multe expoziții didactice ale producătorilor de specialități culinare, precum o specialitate rară de carne de vită și bonboane cu cremă de lemn-dulce. 

Cu câteva zile înainte de inaugurare, Oscar Farinetti se declară prins între entuziasmul de a-și vedea visul devenind realitate și "o panică totală".

"E destul de normal pentru mine. Sunt îngrozit de ideea că oamenii nu vor fi la fel de numeroși pe cât ne așteptăm noi. Nu poți să nu intri în panică atunci când lansezi așa ceva", a explicat antreprenorul italian. 

Pentru directoarea parcului, Tiziana Primori, obiectivul declarat este acela de a ajunge la 6 milioane de vizitatori pe an în 2020: o treime ar putea veni din regiune, o treime din restul Italiei și ultima treime din străinătate.

Este însă oare realist acest obiectiv? "Nu, este utopic, dar toate proiectele în care am fost implicată au fost utopice. Lumea întreagă este realistă, eu prefer utopia. Nu știu dacă vom reuși, dar vom face tot ce putem pentru asta", a adăugat Oscar Farinetti.

"Interes pur și simplu nebunesc"

Acest optimism este stimulat și de succesul fenomenal pe care îl au cele mai multe dintre magazinele Eataly din lumea întreagă. 

"În acest moment, există un interes pur și simplu nebunesc față de gastronomia italiană în lumea întreagă, pentru paste, pentru pizza...", a spus inițiatorul proiectului.

După părerea lui, acest lucru se datorează parțial ușurinței cu care oamenii din lumea întreagă pot să prepare în locuințele lor mâncărurile gustate în Italia sau în restaurante italiene. 

"E suficient să cumperi o jumătate de kilogram de paste, puțin ulei de măsline extra-virgin și tomate San Marzano și puteți să mergeți acasă să preparați o mâncare pe care deja ați apreciat-o. Și este foarte lejeră și ușor de digerat", a adăugat omul de afaceri italian.

Zeci de antreprenori împărtășesc această viziune și participă la proiectul parcului gastronomic din Bologna. Printre ei se află și Antonio Capaldo, proprietarul companiei care produce vinurile Feudi San Gregorio. 

În parteneriat cu un comerciant de fructe de mare, el a înființat în parcul Fico-Eataly World un fast-food pe bază de pește, care va pune în valoare și vinurile sale, de obicei albe și acidulate.

"Cine și-ar fi imaginat că magazinul Eataly din New York ar vinde mai mult decât Apple Store? Există o mare sete de cultură italiană în lume, de aceea noi mizăm pe succesul acestui proiect", a adăugat Antonio Capaldo.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Un nou record negativ: Autoritățile anunță despre alte 2.068 cazuri noi de COVID-19. 37 de persoane au decedat

Un nou record negativ: Autoritățile anunță despre alte 2.068 cazuri noi de COVID-19. 37 de persoane au decedat

Traficul rutier din capitală va fi suspendat pe mai multe străzi din capitală în următoarele zile. Vezi cum se va circula

Traficul rutier din capitală va fi suspendat pe mai multe străzi din capitală în următoarele zile. Vezi cum se va circula

Țara noastră va negocia cu Banca Europeană de Investiții implementarea proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”

Țara noastră va negocia cu Banca Europeană de Investiții implementarea proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”

Advertoriale
Patisera uneia dintre cele mai cunoscute cafenele din Chișinău deschide secretele din bucătărie la „Artizanii Gustului”

Patisera uneia dintre cele mai cunoscute cafenele din Chișinău deschide secretele din bucătărie la „Artizanii Gustului”

OTP Bank continuă să investească în modernizarea rețelei sale de sucursale (FOTO)

OTP Bank continuă să investească în modernizarea rețelei sale de sucursale (FOTO)

Cegeka preia DAS Solutions în Moldova

Cegeka preia DAS Solutions în Moldova

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
  • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
    Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
  • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
  • 1
    Cu milioanele în aer. Fotbaliștii de la Sheriff nu își pot primi banii câștigați după meciurile din Liga Campionilor
  • 2
    Președinta Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul
  • 3
    S-a întors cu mâna goală? După o vizită de două zile în Polonia, Spînu anunță despre discuții, nu și soluții pentru criza energetică
  • 4
    Moldovagaz a aprobat prelungirea contractului în vigoare cu Gazprom pentru încă o lună
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.