„Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru implementarea Programului „Prima Casă”, iar acum documentul este în Parlament. Timp de o lună urmează să aibă loc dezbateri publice în vederea îmbunătățirii acestui proiect de lege, iar de la 1 ianuarie 2018 legea va intra în vigoare”, a spus Candu

Mai mult, președintele Parlamentului i-a îndemnat pe tinerii din Bălți să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea documentului.

„Cred că de la 1 ianuarie 2018 putem deja să alocăm mijloace financiare pentru procurarea a 2 000 de apartamente pentru tineri. Statul va garanta circa 50 la sută din soldul creditului acordat, precum și jumătate din dobânda pe care o va plăti beneficiarul lunar băncii. Participația proprie inițială trebuie să fie cel puțin 10 procente din prețul locuinței, iar prețul locuinței nu trebuie să depășească 1 milion de lei. Termenul de rambursare a creditului este de până la 25 de ani. Așa arată proiectul acum, dar vă spun că acesta ar putea suferi modificări, mai bine zis îmbunătățiri. Poate vom mări suma plafon pentru prețul locuinței, poate statul va garanta mai mult de 50 la sută din soldul creditului acordat sau poate că contribuția inițială a solicitanților nu va fi de 10 la sută, dar de 5 la sută”, a declarat Candu

Programul „Prima Casă” se va aplica pe întreg teritoriul Republicii Moldova și poartă un caracter social, reprezentat în special de intervenția statului în procesul de garantare a creditelor ipotecare. Ideea și conceptul programului se bazează pe experiența pozitivă a țărilor din regiune, în special a României. Plafonul anual al garanțiilor de stat, cât și suma mijloacelor financiare destinate executării garanțiilor de stat emise vor fi stabilite anual. În bugetul de stat pentru 2017 este prevăzut un fond de garantare în valoare de 15 milioane de lei pentru creditele ipotecare, acordate prin intermediul programului guvernamental „Prima Casă”.

Acest material este un Advertorial Politic și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.