„Ce-a făcut acest format, deja de 25 de ani? N-a făcut decât să creeze timp pentru ca autoritățile ilegitime de la Tiraspol să-și consolideze statalitatea. Nu s-a făcut niciun progres. Acest format 5+2 a fost o pavăză sub care s-a ascuns ideea politică „lasă că se negociază”, în schimb a dat timp Federației Ruse să consolideze statalitatea acestei tranziții ilegal autodeclarată ca fiind independentă”, a declarat Traian Băsescu în studioul Agora.

Potrivit lui Băsescu, rezolvarea conflictului transnistrean se poate face prin două etape, prin Unirea României cu R. Moldova și începerea negocierilor legate de Transnistria, pentru care România și Chișinăul au obligația să se bată ca să rămână în teritoriul național al actualei R. Moldova.

„La această negociere trebuie să fie în jurul mesei cei interesați: Rusia, Ucraina, România, R. Moldova. Pentru că aici nu putem să ne facem că nu vedem o realitate: Federația Rusă dorește un Kaliningrad pe flancul sud-estic al NATO și UE, iar Transnistria este exact ce le trebuie”, a adăugat Băsescu.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!