TOP 5 cele mai noi metode de recrutare

TOP 5 cele mai noi metode de recrutare

Astăzi oamenii sunt foarte activi în mediul online şi sunt îndrăgostiţi de noile tehnologii. Astfel că multe companiile nu ezită să folosească asta în avantajul lor când trebuie să facă recrutări. Acest lucru a determinat dezvoltarea unor noi metode de căutare a persoanelor care ar putea ocupa posturile vacante din companii, precum interviul prin Skype, webinarul sau video interviul la stand, la târgul de job-uri. Prezentăm mai jos un top al celor mai noi metode de recrutare.

Toate aceste metode noi de recrutare se pot dovedi avantajoase, dar întreţin de multe ori o tendinţă de depersonalizare, din cauza utilizării mediului online în defavoarea întâlnirii faţă în faţă dintre angajator şi candidat, scrie gandul.info.

Top cinci cele mai noi metode de recrutare

1. INTERVIUL PE SKYPE

Interviurile pe Skype sunt folosite în momentul în care recruiterului îi este dificil să se întâlnească direct cu cei care aplică pentru un job. Acesta este utilizat, în principal, ca etapă iniţială în procesul de recrutare în cazul companiilor din străinătate care caută personal în ţara noastră.

El îl poate scuti pe angajator de costuri precum deplasarea unui recruiter în altă ţară, întreţinerea acestuia pe perioada în care acesta caută candidaţii potriviţi, aducerea candidaţilor la sediul companiei din afara graniţelor şi acoperirea cheltuielilor lor de transport şi de cazare.

Spre exemplu, dacă o companie din Polonia vrea să angajeze zece persoane din Republica Moldova, ar trebui să îşi trimită recruiterul în ţara noastră, iar el să rămână aici câteva săptămâni, timp în care desfăşoară interviurile. Costurile pot ajunge să fie astfel foarte ridicate.

Interviul pe Skype are însă şi câteva dezavantaje. Atunci când iei parte la acesta, din postura candidatului, nu poţi avea aceeaşi legătură cu recruiterul pe care o poţi obţine discutând faţă în faţă cu el, nu poate să simţi atmosfera din spaţiul de lucru şi poţi întâmpina unele dificultăţi tehnice.

2. WEBINARIILE

Tot mai multe companii apelează la această metodă pentru a recruta candidaţi pentru ocuparea posturilor vacante. Un webinar este asemănător unei videoconferinţe. Avantajul său este acela că persoanele interesate pot participa oricunde s-ar afla, chiar şi peste graniţe.

Un stil monoton de vorbire al speakerului sau un subiect neinteresant pot face oricând un participant să renunţe la webinar.

Această metodă de recrutare este utilizată, în special, de către companiile din domeniul IT, dar şi de cele din industria auto.

3. RECRUTAREA PRIN FACEBOOK

Cu toţii folosim reţelele de socializare, iar unele dintre companii încearcă să profite de acest lucru pentru a-şi găsi noi angajaţi. Cei care apelează la această metodă, postează un anunţ de angajare pe un site specializat, dar se axează mai mult pe postările de pe Facebook în care îşi anunţă intenţia de recrutare. Recrutarea prin reţeaua de socializare este utilizată, spre exemplu, de unele companii aeriene care caută să ocupe locuri vacante de însoţitori de bord.

Pentru ca mesajul să se disemineze cât mai mult, reprezentanţii firmelor trebuie să plătească publicitatea pe Facebook. Se pare însă că aceasta nu este cea mai bună hotărâre pe care o pot lua atunci când vor să atragă aplicanţi.

4. VIDEO INTERVIU LA STAND

O altă modalitate modernă de selectare a candidaţilor cu cel mai mare potenţial de potrivire cu un job vacant este interviul video la stand, ţinut chiar la un eveniment de recrutare.

5. EVENIMENTELE OPEN DAY

Dacă unii caută să facă recrutarea online, alţii încearcă să îi cunoască mai bine pe candidaţi şi organizează evenimentele de tip open day. Practic, la un astfel de eveniment candidaţii sunt invitaţi la sediul companiei, cunosc şefii şi văd cum se lucrează în companie.

Un open day, care poate dura şi patru ore, le oferă oportunitatea de a vedea echipa în care ar urma să lucreze şi de a afla mai multe despre natura unui proiect. Unele companii includ în open day şi elemente de pregătire pe un subiect de interes pentru candidaţi.

Dezavantajul unui eveniment de acest tip este acela că implică mai multe resurse din partea companiei organizatoare şi mai mult timp din partea candidaţilor. Cu toate acestea, şansele de a găsi omul potrivit sunt mult mai mari, susţine specialistul în resurse umane.

Citește și:

Patru secrete despre cum să-ți crești șansele la un concursul de angajare

STUDIU: Angajatorii decid în doar șase secunde dacă un candidat este sau nu potrivit pentru job-ul pe care îl oferă

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.