Dinamica Investițiilor, care joacă un rol important în diminuarea dezechilibrelor regionale, demonstrează, în termeni absoluţi la nivel naţional, o enormă divergenţă, în mare parte din cauza creşterii semnificative a ponderii municipiului Chişinău, care a crescut continuu din 2007 de la 12,6% până la 62% în 2012. Dacă analizăm media pe 2009-2012 a ponderii investiţiilor din Bugetul de Stat, pe lângă Chişinău, cei mai mari recipienţi sunt Hânceşti (6,28%), Orhei (4,60%), UTA Gagauzia (3,90%), Cimişlia (3,50%), municipiul Bălţi (3,40%) şi Străşeni (2,63%) Astfel, doar aceste şase unităţi teritorial-administrative au primit împreună aproximativ 25% din totalul investiţiilor din BS.
Investiţiile private sunt repartizate şi mai neuniform decât cele publice și manifestă aceeași tendinţă de divergenţă la scară naţională. Principalul catalizator al divergenţei este municipiul Chişinău, care a continuat să atragă cea mai mare parte a investițiilor, mărindu-și cota de la 56,7% în 2005 până la circa 70% în 2012. Tendința de atragere a investiţiilor în regiuni practic nu sa schimbat pe parcursul ultimului deceniu, rezultând din dinamica laterală a indicelui de variaţie.
În acest contxt, experții vin cu următoarele recomandări:
- Elaborarea şi definitivarea statisticii regionale complexe, care să corespundă celor mai înalte standarde internaţionale
- Fortificarea și lărgirea capacităţilor de autofinanţare a APL. Pe lângă instrumentele stipulate în Legea privind finanţele publice locale, ar fi benefic de stimulat APL la nivel raional de contractat împrumuturi pentru cheltuieli de capital, în special emiterea bondurilor de infrastructură..
- Intensificarea procesului de reformare şi fortificarea cadrului instituţional la nivel de APL.
- Dezvoltarea regională trebuie să fie însoţită de reforme structurale, şi anume prioritizarea celor mai dinamice sectoare - industria prelucrătoare şi de servicii.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.