Potrivit lor, referendumul legislativ este unicul instrument prevăzut de către Constituție și Codul Electoral, care oferă posibilitatea ca cetățenii să intervină „atunci când Parlamentul le-a întors spatele celor care le-a dat mandatul”.

Anunțul a fost făcut, într-o conferință de presă, de către mai mulți reprezentanți ai societății civile, printre care Arcadie Barbăroșie, Sergiu Tofilat, Oazu Nantoi, Ecaterina Mardarovici, Valeriu Pașa, analistul Victor Ciobanu, dar și interpretul Pașa Parfeni.

Aceștia fac un apel către cetățeni, către societate și partidele politice pentru a se implica în acest efort și de a susține inițiativa de colectare, într-o perioadă restrânsă de timp, a 200.000 de semnături.

Pentru a desfășura referendumul trebuie să fie constituit un grup de inițiativă, care tebuie să colecteze 200.000 de semnături din raioanele republicii. Aceste semnături se depun la Comisia Electorală Centrală și se verifică, apoi are loc organizarea referendumului”, a declarat activistul Valeriu Pașa, menționând că grupul de inițiativă urmează să purceadă cât mai rapid la colectarea semnăturilor.

„Republica Moldova e într-o situație dificilă, în care un partid cu rată scăzută de popularitate a reușit să obținută controlul a tuturor puterilor în stat, având și o influență asupra mass-mediei. Deoarece a înțeles că nu va putea, în baza sistemului electoral de până acum, să acceadă în Parlament din cauza nivelului de sub 4% de încredere, arătat de toate sondajele, Partidul Democrat a inițiat schimbarea sistemului electoral, o modificare abuzivă”, și-au motivat inițiatorii propunerea.

„Cetățenii nu își doresc menținerea artificială la putere a unui partid nepopular, care nu a ținut cont, atunci când a votat schimbarea sistemului electoral, de recomandările instituțiilor internaționale, a bunelor practici și a dorinței poporului.

Unica cale pe care ne-a rămas este suveranitatea poporului”, au mai spus aceștia, declarându-și intenția ca prin acest referendum legislativ că abroge Legea 154 prin care a fost itnrodus sistemul electoral mixt.

„Majoritatea cetățenilor cred că votarea sistemului mixt nu este legitimă. Un sfert de deputați care au acces în Parlament au trecut în alte fracțiuni parlamentare. Acest Parlament nu are legitimitatea necesară pentru asemenea schimbări importante”, sunt de părere activiștii.

„Vrem să anulăm acest sistem și să demonstrăm că moldovenii au rațiune și nu vor călca pe greblă ori de câte ori vor politicienii”, a spus analistul Victor Ciobanu.

„Aici totul este simplu: cetățenii trebuie să-și expună voința, atunci când Parlamentul este captiv și nu le reprezintă interesele”, a declarat Oazu Nantoi.

Potrivit Codului Electoral, „referendumului legislativ sunt supuse proiectele de legi sau unele prevederi ale acestora de importanţă deosebită”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!