EXCLUSIV! Directorul BERD pentru Europa de Est explică de ce se vrea cumpărarea întregului pachet de acțiuni Victoriabank

EXCLUSIV! Directorul BERD pentru Europa de Est explică de ce se vrea cumpărarea întregului pachet de acțiuni Victoriabank

Directorul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru Europa de Est şi Caucaz, Francis Malige, a explicat în exclusivitate pentru Agora de ce Banca Transilvania și BERD sunt interesate de achiziția integrală a acțiunilor Victoriabank și ce efect va avea această decizie asupra sistemului bancar moldovenesc.

„BERD a fost investitor al Victoriabank din 1995, deci a fost o perioadă îndelungată. La mijlocul anilor 2000, investitorii netransparenți au venit la Victorabank și au preluat controlul. Asta nu e lucru bun, pentru ca o bancă să funcționeze corect e nevoie de o transparență maximă a acționarilor, trebuie să știi ce fac aceștia. Din păcate, în Moldova s-a ajuns la o situație în care toate băncile, cu excepția a vreo două, aveau drept acționari companii care erau cunoscute la suprafață, dar nu se cunoștea cine e beneficiarul final al acestora. Cred că asta are și o legătură cu faptul că era atunci și un dezastru în sistemul bancar: un miliard de euro era furat, iar altele 20 - erau spălate. Asta e o groază de bani spălați!”, spune Francis Malige.

Oficialul e de părere că „Pentru a „curăța” sistemul bancar, e nevoie, în primul rând, de un șef de bancă puternic. „Voi aveți un asemenea guvernator. A doua etapă este cea în care toți acționarii sunt cunoscuți și transparenți. Această tranzacție e despre asta: Banca Transilvania, o bancă cu o bună reputație, vrea să investească în Moldova, iar Victoriabank e o alegere bună pentru investiție. Noi avem încredere în ea și știm că avem cu cine lucra, așa că am decis să ne aliem pentru a cumpăra majoritatea acțiunilor din Victoriabank. Acum urmează să scoatem acțiunile la licitație și să vedem cine vrea să rămână partener Victoriabank și cine vrea să vândă acum. Asta vom vedea la finele acestui an la licitație. Asta nu înseamnă că vom lua toate 100% de acțiuni, dar noi ne vom oferi să o facem”, explică Malige.

Directorul BERD pentru Europa de Est se arată sigur că această decizie „va face sectorul bancar mai transparent și va întări încrederea oamenilor în sistem”. „Acum sunt și alte două bănci ale căror acțiuni sunt „arestate” de către BNM, dar și acest lucru va fi rezolvat”, conchide Malige.

În prezent, Victoriabank se află sub supravegherea intensivă a Băncii Naționale a Mol­do­vei. Ca urmare a descoperirii unor indici privind structura netransparentă a acțio­na­riatului, dar şi a suspiciunii de implicare în operaţiuni de creditare ris­cante, BNM a plasat trei bănci, printre care şi Victoriabank, sub un proces special de supervizare, începând cu vara anului 2015.

Citește și: Directorul BERD pentru Europa de Est, despre dificultățile de implementare din Moldova: E dureros

Detalii despre noua strategie BERD pentru R. Moldova

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal