„Dincolo de condițiile pe care le avem, 28 la număr, pentru a primi toate 100 de milioane, mai există și o condiționalitate politică, discutată în Parlamentul European și se referă la respectarea principiilor democratice întru implementarea noului sistem electoral. Altfel spus, cum vom lua în considerație recomandările Comisiei de la Veneția. Prima tranșă va fi precedată de respectarea a zece condiții care deja, în marea lor majoritate, au fost realizate de R. Moldova”, a comunicat Filip.
Astăzi, liderul PPDA, Andrei Năstase, a comentat memorandumul semnat cu privire la asistența macrofinanciară. El susține că „guvernarea, semnând Memorandumul, a intrat în spațiul de vizibilitate internațional și orice devieri de la angajamentele asumate vor fi tratate ca atare. Dacă până acum mai exista loc de manevre în procesul de negocieri, după asumarea în scris a condiționalităților UE, inclusiv a celor politice legate și de sistemul mixt, guvernarea nu-și mai poate permite luxul de a deroga de la propriile angajamente.”
Filip a fost rugat să comenteze declarația opozantului.
„Opoziția ba spune să nu avem un acord cu FMI, ba UE să nu semneze cu noi acordul de asistență macrofinanciară, ba să nu fie debursați banii pentru suportul bugetar... Eu cred că în acest caz opoziția nu acționează contra guvernului, ci contra cetățenilor. Acești bani nu vin pentru guvern, ci pentru implementarea reformelor. (...) Pentru noi contează apreciarea partenerilor noștri de dezvoltare. În rest, opoziția e menită să critice. Noi putem lua în calcul aceste critici, dar nu e bine când politicienii din interior acționează împotriva țării”, a conchis Pavel Filip.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.