„În această inițiativă s-au unit ONG-uri care se declară pro-europene și partide de stânga. E paradoxal că această inițiativă vine să schimbe ceea ce și-au dorit cetățenii R. Moldova de mai mult timp, idee care a fost promovată de mai multe partide politice”, a spus Gămurari.

„Costurile acestui referendum sunt destul de mari: 60 de milioane de lei. Republica Moldova nu cred că are capacitatea de a cheltui așa bani din buget. La un an de la alegerile parlamentare din 2018, nici Comisia de la Veneția, la care fac referință foarte des reprezentanții opoziției, a spus că nu se recomandă. Această lege nu mai poate fi anulată pentru că ea produce deja efecte juridice”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PDM, revenind la critica inițiatorilor ideii de referendum legislativ.

„Paradoxal este că ONG-urile au intrat într-o cârdășie cu anumite partide politice care și-au pierdut, în mare parte, electoratul, și sigur că e un interes din partea liderilor acestor partide să revină pe arena politică. Trebuie să ia această lecție de la referendumul din Capitală și să încerce să organizeze un referendum din proprii bani, ca să vadă care sunt costurile, și să nu inițieze inițiative din bani publici”, a adăugat Gămurari, menționând că „aceste partide încearcă să se ascundă în spatele acestor inițiative, în contextul în care se observă foarte clar lipsa de persoane credibile în teritoriu, lipsa de activitate, trecându-se astfel la acțiuni populiste”.

Potrivit reprezentanților ONG-urilor, referendumul legislativ este unicul instrument prevăzut de către Constituție și Codul Electoral, care oferă posibilitatea ca cetățenii să intervină „atunci când Parlamentul le-a întors spatele celor care le-a dat mandatul”.

În cadrul unei emisiuni televizate, Andrian Candu a declarat că inițiativa societății civile de anulare a „votului mixt” că are tot dreptul să existe. În același timp, el susține că majoritatea cetățenilor însă susțin votul mixt.

„Dacă o vor reuși, bravo, jos pălăria. (...) Dar tind să cred că va fi un exercițiu eșuat, dar le aparține inițiativa și să o facă”, a mai precizat democratul.

Vezi și: VIDEO. Inițiativă din partea societății civile: Referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!