Părțile au convenit să continue eforturile de identificare a soluțiilor și pentru celelalte chestiuni de pe agenda procesului de negocieri, inclusiv privind înregistrarea automobilelor din regiunea transnistreană pentru admiterea acestora în traficul rutier internațional, asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului, implementarea cu bună credință a înțelegerilor convenite etc.

„Întrevederile în cadrul comisiei unificate de control, discuțiile politice Chișinău-Tiraspol ne-au permis ca după mai mulți ani de stagnare, să găsim soluții la problemele stringente: restabilirea legăturii telefonice fixe și mobile dintre ambele maluri ale Nistrului; oferirea șansei tinerilor din Transnistria la apostilarea diplomelor. Problemele cu care se confruntau școlile românești din Transnistria au fost rezolvate: chiria spațiilor exagerată și comunalele. Un alt subiect important e accesul la pământurile din raionul Dubăsari. Sperăm că în următoarele două luni, țăranii deja să poată utiliza pe deplin loturile pe care le dețin. Ne apropiem de subiectul cel mai important al negocierilor: oferirea unui statut juridic special al regiunii transnistrene. Doar datorită voinței politice de la Chișinău și de la Tiraspol vom reuși să obținem rezultate”, a subliniat vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan.

„Mai bine mai târziu decât niciodată. Soluționarea este întotdeauna mai bună decât un conflict nerezolvat. Toți participanții au fost de acord că trebuie să ne concentrăm pe partea socială: cu privire la funcționarea căilor ferate, a băncilor și alte subiecte. Ne bucurăm că procesul formatului 5+2 a fost reluat”, a declarat și oficialul din partea Tiraspolului, Vitali Ignatiev.

În rezultatul discuțiilor purtate în formatul de negocieri „5+2”a fost semnat un protocol al ședinței, care va servi drept bază pentru desfășurarea de mai departe a procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

 

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!