„De ce tolera atunci corupția și uzurparea din partea colegilor ei de partid. De ce nu era ea vocală atunci când făcea parte din tot ceea ce înseamnă acest partid cel mai corupt probabil din istoria țării dar acum este un luptător cu dreptatea și justiția?”, a declarat Andrian Candu în cadrul conferinței.

Și totuși, în prezent, trebuie de menționat că din cei 23 de deputați aleși în 2014 pe lista PLDM, numit de către Candu „cel mai corupt partid din istorie”, în formațiune au rămas doar cinci. Din aceștia, unul este neafiliat, 10 fac parte din Grupul Parlamentar PPEM iar șapte din ei sunt în componența PDM. Este vorba de Iurie Chiorescu, Nicolae Juravschi, Nae Semion Pleșca, Petru Știrbate, Ion Balan, Angel Agache și Vladimir Hotineanu.

Întrebat de acest „detaliu”, Candu a răspuns că: 

„Eu vorbesc de perioada în mod special a guvernării PLDM când erau prim-ministru provenit din PLDM și vorbesc de perioada acelor interceptări telefonice și despre perioada fraudei bancare”.

Totuși, dacă e să ne uităm cel puțin peste lista membrilor fracțiunii PDM, constatăm că mai mulți din acei deputați sunt „veterani” ai politicii de după 2009, și care au deținut funcții de conducere în PLDM.

Unul din actualii membri ai fracțiunii PDM, Iurie Chiorescu a fost membru PLDM încă de la începuturile partidului. În 2007, acesta a fost ales membru al Biroului Permanent Central şi al Consiliului Politic Naţional al PLDM.

Angel Agache este deputat în Parlament din 2009, tot membru al fracțiunii PLDM. La fel ca și Iurie Chiorescu, și el a deținut la un moment dat funcția de membru al Consiliului național al PLDM.

Despre Deputatul Nicolae Juravschi, moldovacurata scria la mijlocul acestei veri că ar avea un venit lunar de aproape 143 de mii de lei și că ar deține mai multe imobile de milioane din capitală. Bunurile sunt deținute „în cumul” cu mai mulți membri ai familiei acestuia. Din 2011 acesta este deputat, ales pe listele Partidului Liberal-Democrat.

La începutul lunii iunie Ziarul de Gardă scria că familia deputatului Nae-Simion Pleşca se află în proces de judecată cu unul dintre vecinii din curtea în care locuieşte, după ce legislatorul a construit un imobil cu trei niveluri în coasta casei vecine.

Deşi vecinii deţin o încheiere a instanţei de judecată care a dispus sistarea lucrărilor, casa construită de deputat este, astăzi, aproape gata, iar procesul de judecată continuă, vecinii cerând demolarea construcţiei.

Un alt deputat, actual membru al PDM, Ion Balan este și el un fost „veteran al partidului”, deținând la un moment dat funcția de vicepreședinte al PLDM.

În cadrul acelorași declarații de presă, unul dintre reporterii prezenți a ținut să-i aducă aminte președintelui Parlamwentului despre prezența foștilor PLDM-iști în PD. Candu a menționat atunci că:

„În PD nu se regăsesc aceeași miniștri, de exemplu care au fost implicați în scheme de corupție.”

Și totuși, asta este parțial-adevărat, sau parțial-fals, iar asta doar din cauza că nu există încă nici o decizie finală a unei instanțe.

Unul din actualii membri ai PDM, Vladimir Hotineanu, a deținut, în anii 2009-2011 funcția de Ministru al Sănătății. Despre acesta se arăta că, după o constatare a Curţii de Conturi, în perioada când a deţinut funcţia de viceministru al Sănătăţii şi preşedinte al Comisiei de eliberare a licenţelor pentru activitate farmaceutică, Vladimir Hotineanu a acordat unor agenţi economici licenţe şi autorizaţii încălcînd prevederile legislaţiei.

Totodată, ZDG a mai scris că ar avea mai multe interese în domeniul farmaceutic, iar soția și familia sa ar deține anumite afaceri tot în acest domeniu.

Revenind pe final la mențiunea „când erau prim-ministru provenit din PLDM” din declarațiile lui Candu, trebuie de menționat că alături de acesta, în prezidiul Parlamentului stă fostul prim-ministru Iurie Leancă, propus în funcție de către PLDM, și care a deținut funcția inclusiv în perioada premergătoare crizei din sectorul bancar.

Pe final, trebuie de menționat că din anul 2009 și până în anul 2016, PLDM și PD s-au aflat într-o guvernare de coaliție, formând pe rând AIE 1 și 2 alături de PL, Coaliția pentru Integrare Europeană alături de grupul reformator din PL, Alianța pentru Modernizare Europeană, guvernând minoritar, dar susținuți în multe proiecte de PCRM și din nou, AIE 3, alături de PL.

Articolul face parte din modulul Fact-Checker, lansat de AGORA. Este vorba de un instrument prin care ne propunem să separăm adevărul de minciună. Aici utilizatorii vor găsi fapte și declarații ale persoanelor publice, dar și informații distribuite de instituții media propagandistice, care vor fi supuse verificărilor „pe fapte”. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!