Sectorul bancar din țara noastră se consolidează într-un ritm accelerat. Este concluzia celei de-a treia ediții a aplicației interactive „Clasamentul Performanței Bancare din Moldova” prezentat de către Expert-Grup. Potrivit studiului, măsurile impuse de către Banca Națională în sensul reevalurării creditelor acordate a generat o creștere importantă a comisioanelor la unele bănci și a consolidat nivelul de capital al acestora. Totuși, deși solid capitalizate și cu active lichide în exces, băncile suportă costuri de oportunitate, acestea din urmă reflectând dezvoltarea redusă a sistemului financiar național și a mecanismului general de intermediere.
Topul în continuare este condus de patru bănci: Moldova-Agroindbank, Mobiasbanca, Moldindconbank și Victoriabank. Pentru aceste instituții, marea majoritate a indicatorilor calculați continuă să se încadreze în limitele agreate de practica bancară. De asemenea, aceste bănci dețin o cotă semnificativă pe piața națională de servicii bancare.
Același studiu arată că BCR Chișinău, EuroCreditBank și Eximbank au cea mai bună capitalizare în raport cu activele deținute, în timp ce Victoriabank, Comerțbank și Eximbank dețin cel mai mare volum de active lichide. Cele mai calitative active se află la FinComBank, EuroCreditBank și ProCredit Bank, iar cea mai mare rentabilitate a capitalului o au Moldindconbank, Mobiasbanca și Moldova-Agroindbank.
Clasamentul performanței bancare nu este un indicator pentru adoptarea deciziilor de plasare a economiilor sau atragere a finanțărilor. Acesta reprezintă o sursă de informare asupra rezultatelor generate de fiecare bancă în parte.
Vezi și aceste știri

Ce s-a ales din faimoasa Fundație „Edelweiss” a lui Plahotniuc, Fundațiile lui Ilan Șor sau „Din Suflet” a primei doamne a lui Dodon (VIDEO)

27 ianuarie - Ziua internațională a comemorării victimelor Holocaustului (LIVE)
