După mai bine de un an de război, în baza rezoluției 1244 a ONU din 1999, în Kosovo, o regiune din Balcani, a fost introdusă, în același an, o misiune de menținere a păcii. Condusă de NATO, aceasta este cunoscută dub denumirea de Forțele din Kosovo sau KFOR. Misiunea e împărțită în cinci zone geografice. Cea vestică e condusă de contingentul italian, unde participă și un contingent al Armatei Naționale a Republicii Moldova, formată din 41 de militari, dintre care șapte geniști. Pentru că o misiune durează șase luni, contingentul actual, care-și va duce la sfârșit mandatul în decembrie, reprezintă cea de-a șaptea misiune (KFOR 7).
Sarcinile militarilor noștri în Kosovo
Printre responsabilitățile militarilor se numără patrularea zonei și asigurarea securității mănăstirii Visoki Decani, un lăcaș creștin ortodox aflat la câțiva kilometri de baza militară în care se află, „Camp Villaggio”, în condițiile în care, în primăvara anului 2004, lăcașele ortodoxe din Kosovo au fost ținta atacurilor populației musulmane, majoritare în regiune. Totodată, deopotrivă cu militari ucraineni, trupa noastră de geniști deminează obuzele găsite în regiunea vestică a Kosovo (vezi AICI reportajul dedicat geniștilor).
„S-au integrat perfect”
Comandanții italieni au numai cuvinte de laudă despre colegii moldoveni, cu care își împart activitățile în baza militară. De altfel, orice militar italian din corpul de comandă al KFOR West pe care l-am întrebat, a apreciat înalt activitatea conaționalilor noștri.
Relațiile cu militarii din alte țări, pe care-i „bat” la competițiile interne
Se ajută reciproc și fac schimb de experiență. Militarii noștri spun că se înțeleg de minune cu militarii austrieci, italieni și sloveni, cu care împart baza militară „Camp Villaggio”.
Mai mult, moldovenii au câștigat mai multe competiții în interiorul bazei militare, lucru despre care ne-a vorbit comandantul plutonului KFOR-7 din Republica Moldova, Andrei Țăranu.
Mănâncă italienește și se roagă la mănăstirea pe care o apără
Vezi și aceste știri

Dosarul penal în privința lui Alexandr Stoianoglo, pe cazul „Expulzării profesorilor turci” a fost clasat

Soluție pe ultima sută de metri? Ministerul Economiei plafonează rata dobânzii pentru programul „Prima Casă”
