VIDEO. Cum poți colecta semnături pentru referendumul de anulare a sistemului mixt

VIDEO. Cum poți colecta semnături pentru referendumul de anulare a sistemului mixt

Reprezentanții societății civile care au anunțat inițiativa de organizare a referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt și care, spun ei, a fost votat în mod abuziv de Parlament, și în contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția, au lansat o pagină web a inițiativei. Aceștia fac apel la cetățenii care vor să ajute la colectarea celor 200.000 de semnături pentru înregistrarea inițiativei la Comisia Electoral Centrală (CEC) să urmeze butonul „Implică-te” de pe site și să completeze formularul prin care vor să devină voluntari.

„Am construit o platformă pentru a comunica cu cetățenii despre ce ne motivează, despre aspectele legislative și de procedură”, a spus Andrei Lutenco, unul dintre inițiatori, în cadrul unei conferințe de presă.

Activistul Valeriu Pașa a îndemnat cetățenii să contribuie la inițiativă: „Cei care vor să ne susțină să intre pe site și să se înregistreze ca voluntar”.

Publicitate

VIDEO. Inițiatorii referendumului legislativ, replică pentru PD: Juriștii care nu cunosc elementarul în legislație s-au adunat în PD

În cadrul conferinței, autorii inițiatiei de anulare a sistemului mixt de vot au explicat pașii pe care trebuie să-i parcurgă, conform legii, pentru a se ajunge la desfășurarea plebiscitului.

Potrivit lor, dacă inițiativa va trece de CEC, Parlamentul va avea 2 opțiuni - să declare organizarea referendumului sau sau să „soluționeze de la sine problema propusă spre soluționare de către cetățeni, adoptând proiectul propus de cetățeni. Parlamentul are până la șase luni să adopte decizia de soluționare la proprie inițiativă”.

„Data referendumului trebuie să fie stabilită nu mai târziu de 60 de zile de la alegerile parlamentare, iar referendumul trebuie să fie desfășurat cel târziu la 60 de zile după adoptarea hotărârii de Parlament privind organizarea lui”, a spus activistul Ștefan Gligor.

Reprezentanții societății civile au repetat viziunea lor, precum că majoritatea parlamentară a votat legea privind modificarea sistemului de vot desconsiderând opinia cetățenilor și recomandările Comisiei de la Veneția, mergând la limita legalității.

De asemenea, autorii inițiativei insistă că aceasta este una apolitică.

Amintim că mai multe partide, atât de stânga, cât și de dreapta, au anunțat că susțin inițiativa. Comuniștii, prin vocea lui Vladimir Voronin, au anunțat chiar că vor participa activ la colectarea semnăturilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal