Parlamentul a votat astăzi, după o serie de discuții care au durat în jur de 5 ore, proiectul bugetului de stat pentru anul viitor. Acesta prevede creștere economică de 3%. De asemenea, exporturile ar urma să se majoreze cu 8%, iar importurile - cu 6%. Opoziția a descris bugetul drept unul departe de realitate, cu „cifre umflate”, în timp ce democrații și grupul PPEM a lăudat guvernarea pentru creșterea prognozată. Mai mulți deputați au declarat că proiectul bugetului pentru acest an a fost cel mai rapit aprobat buget din ultima vreme.
Proiectul indică venituri la bugetului de stat de 36,6 miliarde de lei (creștere cu 8,4% față de bugetul de stat rectificat pentru anul curent). Majorarea veniturilor se datorează, în principal, sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi. Acestea din urmă vor însuma 2,8 miliarde de lei anul viitor, cu 1,6 milioane de lei mai mult decât în anul curent.
Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 41,3 miliarde de lei, având o creștere de 9,3% față de bugetul de stat rectificat pentru 2017. Cheltuielile se măresc pe baza majorării planificate a salariilor și pensiilor și a altor măsuri din Educație și domeniul protecției sociale.
Exporturile și importurile au o prognoză în creștere, în jur de 6-7% ambele.
În general, cea mai mare creștere a avut loc în alocațiile pentru educație, sănătate și asigurările sociale. Printre măsurile sociale planificate de autorități și incluse în proiectul legii bugetului pentru anul 2018 se numără majorarea alocațiilor sociale pentru copiii cu dizabilități. De asemenea, este prevăzută creșterea indemnizație unice la naștere de la 3500 de lei la 5400 de lei. Pentru această creștere vor fi alocați aproximativ 2 000 000 de lei. Fondurile Asigurării Obligatorii pentru Asistență Medicală au crescut cu 6,9%.
RAPORTUL
La raport, pentru prezentarea voluminosului proiect al bugetului de stat, a ieșit ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.
Printre cele mai frecvente întrebări adresate ministrului au fost cele legate de salarii, drumuri și apărare.
„În ceea ce ține sectorul de apărare, sunt necesare resurse. Puteți intra în istorie ca ministrul care acordă atenție acestui sector. De ce în acest proiect a fost diminuată suma pentru baza unităților militare?”, l-a întrebat pe ministru liberalul Roman Boțan. Ca răspuns, Armașu a promis că Guvernul elaborează o nouă strategie de Apărare care va include mai multe cheltuieli în domeniu. „Ministerul Finanțelor va mobiliza toate sumele pentru noua strategie a Apărării”, a spus Armașu.
„Eu vreau la toată lumea să majorăm salariile de câteva ori. Dar avem doar un miliard 300 de milioane pentru toată lumea. Majoritatea au mers la educație și restul, pe cât a fost posibil, la alte categorii”, a mai adăugat Armașu. „Ne-am străduit să fim foarte atenți cu acele proiecte care necesită cheltuieli de durată. Acele cheltuieli care pot fi ușor majorare au fost incluse”, a mai adăugat Armașu.
DISCURSURI
După ce Comisia economie, buget și finanțe a citit raportul, reprezentanții fracțiunilor parlamentare au ținut discursuri de la tribună.
PCRM - „Cei de la finanțe cred că proiectul va trece fără a fi citit. Aceste cifre arată că veniturile cresc, dar asta nu corelează nici într-un fel cu nivelul vieții. Pentru ei e important ca bugetul să fie în conformitate cu cerințele FMI, iar partea socială e ignorată”, a declarat comunistul Oleg Reidman.
PSRM - „E greu de vorbit despre acest proiect. Situația din economie devine tot mai gravă. Noi suntem de acord, creșterea economică există, dar nu există dezvoltare. Ministerul Finanțelor utilizează o bază scăzută și astfel atestă o creștere. Ca economist mă uimește rezistența sistemului nostru economic”, a vorbit socialistul Vladimir Golovatiuc.
PL - Liberala Alina Zotea și-a exprimat regretul față de bugetul de stat. „Cetățenii au fost din nou înșelați cu cifre umflate. Acest buget nu vine cu soluții sustenabile. Până acum nu știm cât ne-a costat reforma administrației publice centrale. O altă îngrijorare e că tinerii nu sunt nici anul acesta o prioritate, pentru susținerea diasporei s-a oferit numai 1,5 milioane de lei. Adică cam un leu pentru fiecare om. În schimb aparatului președintelui i s-a alocat 19 milioane de lei, pentru alte petreceri la Condrița sau pentru încă un aparat foto”, a spus Zotea de la tribuna centrală.
PLDM - „Fracțiunea PLDM crede că motto-ul legii bugetului este Ilegalitate. Manipulare. Ipocrizie. Una dintre problemele principale ale bugetului e că el nu este pliat pe politici”, a delcarat deputatul Iurie Țap.
PD- „Nu cred că în douăzeci de ani la vreun partid opozant i-a plăcut bugetul de stat. Cifrele vorbesc de la sine. Dacă în trecut bugetul era adoptat timp de un an întreg, acum guvernul a fost preluat de elevul-model al Parteneriatului Estic, iar asta se reflectă în buget. Bugetul prezentat astăzi subliniază principalele priorități, reflectă toți indicatorii financiari și e orientat spre rezolvarea problemelor stringente. Guvernarea vrea să asigure o stabilitate financiară și o creștere economică”, a declarat democratul Corneliu Dudnic.
Grupul PPEM - „E ușor a scrie discursuri când ești în opoziție. Vremurile s-au schimbat și nu putem să nu ținem cont de aceste realități. Sunt lucruri care trebuie apreciate, mai ales că la multe poziții sunt propuse creșteri. Desigur, cine de aici nu și-ar fi dorit să triplăm pensiile și salariile, doar că trecând prin actul de guvernare recunoaștem că nu totul este cum ne dorim. Acest buget trebuie sprijinit pentru că el oferă o creștere”, a încheiat runda de discursuri deputatul Valeriu Ghilețchi.
Parlamentul urmează să voteze bugetul de stat încă în două lecturi. Proiectul lui poate fi citit aici.
Vezi și aceste știri

Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos

Președintele ales al Cehiei a avut o primă discuție cu președinta Taiwanului. Gestul ar putea provoca furia Chinei

Șef din cadrul Inspectoratului General al Poliției, în vizorul inspectorilor ANI. Ce au depistat (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
