Bugetul municipal, votat în primă lectură! Bulat: „Bugetul pentru 2018 nu are priorități”. Cașu: „Proiectul este bizantin, scos din sertare”

Bugetul municipal, votat în primă lectură! Bulat: „Bugetul pentru 2018 nu are priorități”. Cașu: „Proiectul este bizantin, scos din sertare”

Bugetul municipal pentru anul 2018 a fost aprobat în primă lectură de către consilierii municipali. Înainte de a purcede la procesul de vot, aleșii locali au dezbătut intens proiectul. Deși l-au susținut, cei mai mulți dintre consilieri sunt de părere că, la fel ca în anii precedenți, bugetul pentru anul viitor nu are priorități. Unii consilieri sunt de părere că o mare parte dintre sumele preconizate pentru a fi cheltuile în 2018 nu sunt justificate. 

Consilierul PPEM, Veaceaslav Bulat a declarat că spre deosebire de bugetul de stat, bugetul municipal nu are o listă clară de priorități. Alesul local a propust ca pentru lectura a doua, bugetul să fie stabilit în funcție de prioritățile pe care le are orașul. De asemenea, consilierul a sugerat că unele sume sunt direcționate spre instituții care nu aduc niciun profit capitalei:

„Indicatorii de performanță nu sunt clari. În bugetul pentru anul 2018 sunt planificați bani cam nejustificat. Ce caută în buget instituții precum ”Buciumul”, care nu aduce nimic pentru noi. Sau ”Teatrul unui actor”? Zeci de milioane absolut nejustificat” , a spus Bulat.

Publicitate

Și consilierul municipal din partea ”Partidul Nostru”, Ilian Cașu este de părere că banii orașului nu sunt gestionați corect:

„Proiectul este unu bizantin, scos din sertare. Trebuie să vorbim despre infrastructură, dar nu avem o structură care să atragă investiții. Noi avem ”Buciumul”, ”Teatrul unui actor”, Direcția Agricultură care nu face nimic. Numără vacile și prepelițele. Este o aberație. Avem nevoie de o reformă radicală a Primărie”, a spus Cașu.

Consilierul comunist, Vasile Chirtoca a declarat că ar fi binevenită o majorare a veniturilor municipale cu 50 de milioane de lei:

„Structura bugetului are multe neajunsuri. Noi nu vedem care sunt investițiile. Este o cifră de 100 de milioane, dar noi nu știm cât din ea sunt investiții. Strucutura trebuie să fie schimbată. Noi dorim ca până la lectura a doua să fie scoase investițiile, să le vedem și noi”, a spus Chirtoca.

Consilierul neafiliat, Ion Ștefăniță a vorbit despre schimbările în care ar fi bine să se investească în anul viitor:

„Fluidizarea traficului în zona Buiucani. Să facem în 2018 o conexiune pe strada Albișoara, spre ieșirea din oraș și în 30 de zile se rezolvă ambuteiajele. Să privim lucrurile constructiv, să facem comunicare, să mișcăm lucrurile. Să facem ordine în istituțiile parazit din municipiu, care doar consumă și nu oferă nimic municipiului. Cu bani puțin se pot face lucruri mari”, a spus Ștefăniță.

Înainte de a supune votului bugetulmunicipal pentru anul 2018, consilierul liberal Iurie Topală a spus că PL are un motiv în plus de a susține proiectul:

„Noi vom susține bugetul în primă lectură pentru că se votează pe 1 decembrie, de Ziua României. Cu această ocazie felicit consilierii socialiști, care au cetățenie română”, a declarat Topală.

Proiectul Bugetului Municipal pentru anul 2018 a fost votat în primă lectură de către 33 de consilieri.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal