Polemică în jurul amendamentelor la Codul Penal. Potrivit analiștilor Expert-Grup, modificările incluse în proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției pun la îndoială dorința autorităților de a investiga fraudele bancare din 2014-2015. Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari le recomandă experților să citească atent documentul.
sursa foto: www.nabcj.org
„Liberarea de răspundere penală a persoanelor implicate în creditarea frauduloasă, administrarea deficientă a băncilor înseamnă în termeni concreți că persoanele vinovate de fraude bancare nu vor fi sancționate penal dacă vor plăti o sumă de bani în bugetul de stat”, se scrie în Raportul intermediar de monitorizare a Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare a Guvernului și Parlamentului, elaborat de „Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova.
Analistul economic din cadrul „Expert-Grup”, Dumitru Pîntea, a declarat că, atât organizația pe care o reprezintă, cât și colegii din cadrul CRJM consideră că introducerea acestor modificări la momentul dat ar îngreuna și mai mult investigarea adecvată a fraudei bancare. „Amendamentele propuse pun la îndoială dorința responsabilizării celor vinovați. Urmează să venim cu o reacție din parte mai multor experți la acest subiect”, a spus Dumitru.
La rândul lui, Ministrul Justiției Vladimir Cebotari le recomandă experților sa citească atent documentul.
„În proiectul definitivat, este indicat destul de clar, deși mai puțin obișnuit, cum acesta nu va influența investigațiile în curs pe cauzele penale legate de frauda bancară, laundromat, etc”, a declarat Vladimir Cebotari pentru AGORA.
Totodată, ministrul regretă că unii experți „lansează speculații ce au priză politică, și nu vin cu propuneri concrete ce ar imbunătăți proiectul în modul în care s-ar mitiga riscurile”.
„Apropo, dacă au citit atent proiectul, chiar și în cea mai sumbră teorie, ar însemna că pentru a beneficia de aceste norme ar trebui restituit tot prejudiciul cauzat, iar aceasta înseamnă nu doar creditele fraudate, dar si alte prejudicii colaterale”, a declarat ministrul.
Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative, elaborat și promovat de Ministerul Justiției, a fost plasat pe site-ul Ministerului pentru consultări la sfârșitul lunii octombrie curent, urmând a fi remis Guvernului pentru aprobare și avizare.
Vezi și aceste știri

Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos

Președintele ales al Cehiei a avut o primă discuție cu președinta Taiwanului. Gestul ar putea provoca furia Chinei

Șef din cadrul Inspectoratului General al Poliției, în vizorul inspectorilor ANI. Ce au depistat (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
