Crizele umanitare din întreaga lume se vor înrăutăți anul viitor, pe fondul continuării războaielor civile din Africa, a foametei în regiunile afectate de conflicte și a amenințării reprezentate de violențele islamiste, a prognozat ACAPS, un grup de reflecție cu sediul la Geneva, într-un raport publicat joi, informează Reuters, citat de Agerpres.
Raportul ACAPS, organizație nonprofit care sprijină lucrătorii umanitari cu monitorizări zilnice și analize în 150 de țări, a examinat necesarul a 18 țări în 2018 și nu a găsit prea multe motive de bucurie, comentează agenția de presă britanică.
"Dacă 2017 nu a arătat bine, nici predicțiile pentru 2018 nu sunt mai bune: anul viitor, violența și insecuritatea vor spori în Afganistan, Republica Democrată Congo, Libia, Etiopia, Mali, Somalia și Siria", a scris în raport directorul ACAPS, Lars Peter Nissen.
Anul viitor, Etiopia se va alătura Nigeriei de nord-est, Somaliei, Sudanului de Sud și Yemenului pe lista țărilor în care există risc de foamete, se menționează în raport, intitulat "Panoramă umanitară: O analiză a crizelor majore din 2018".
În loc să aducă stabilitate, perspectiva alegerilor în Afganistan, Irak, Libia, Sudanul de Sud și Venezuela este de așteptat să exacerbeze tensiunile și să alimenteze violențele, mai scrie ACAPS în raportul său, adăugând că extremismul islamic va continua să provoace moarte și conflicte.
În ciuda înfrângerii Statului Islamic în principalele sale fiefuri din Irak, este de așteptat ca gruparea teroristă să continue atacurile improvizate în întreaga țară pentru a destabiliza guvernul, dar și să încerce să capete forță și resurse în sudul Libiei. La fel de probabil este și faptul că Statul Islamic va încerca să-și sporească prezența în regiunea Puntland din Somalia, afectând populația civilă și provocând ciocniri cu cel mai mare rival regional al său, Al Shabaab, ceea ce va spori caracterul letal al atacurilor SI.
Citește continuarea pe Agerpres.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
