„Din proiectul prezentat de dvs, lipsește componenta socială. Ați spus că în România acest program a fost implementat în condiții mai proaste decât în Moldova. Însă cei din România, în condiții mai proaste, au propus dobândă de 4%, iar dvs în Moldova ați propus dobânda de 9,6%. La noi dobânda comercială este de 9,66%”, a spus Bătrâncea.
La rândul său, Ministrul Finanțelor susține că pe termen lung, mărimea ratelor ar putea să scadă:
”La noi băncile sunt pline de lichidități, nu au ce face cu banii. Pentru proiectul „Prima Casă” condițiile sunt mult mai bune decât erau în România atunci. Sunt sigur că ratele vor scade și la noi la 4% în câțiva ani dacă vom promova politici de stabilitate”, a ripostat Octavian Armașu.
De asemenea, mergând pe comparația cu implementarea unui proiect similar în România, deputatul socialist a comparat și diferențele dintre primele rate propuse în cele două țări:
”În România prima rată era de 5%. Dvs propuneți 10%. În România perioada de rambursare e de 30 de ani, dvs propuneți 25 de ani. Nicidecum acest proiect nu este asemănător cu cel aplicat în România”, a conchis deputatul.
Un alt element care l-a contrariat pe deputatul socialist este prețul propus al apartamentelor, și dobânda de rambursare lunară a creditului.
„Dvs ați spus că la procurarea apartamentului de 15 000 de euro, rata lunară este de 2500 de lei. Un apartament cu două camere costă de la 25 la 40 de mii de euro, respectiv rata lunară va fi de 5-6 mii de lei. Eu nu mai vorbesc de apartamentele cu 3 sau cu 4 camere. Pentru absoluta majoritate a bugetarilor acest proiect nu va fi accesibil”, a declarat Vlad Bătrâncea.
Ministrul Finanțelor este însă de altă părere:
”Instrumentul nu va funcționa doar în Chișinău, ci și în toată țara. În centrele comerciale pot fi cumpărate apartamente cu 2 camere cu 15.000 de euro. Și în Chișinău, în blocurile mai vechi se poate găsi apartament cu 2 camere mai ieftin. O familie tânără va fi bucuroasă pentru început și de așa locuință”, a declarat Ministrul Finanțelor.
Cei care vor putea beneficia de programul „Prima casă” vor fi tinerii de până la 45 de ani, cetățeni ai R. Moldova angajați acasă, cu venituri din surse oficiale. Prin intermediul programului vor putea fi achiziționate apartamente și case de locuit pe teritoriul Republicii Moldova care au fost finalizate și date în exploatare până la depunerea cererii. Prețul acestora trebuie să nu depășească un milion de lei, iar rata inițială achitată de beneficiar este de 10% din preț.
Plata lunară achitată de beneficiar nu va depăși 50% din veniturile oficiale salariale nete ale familiei, iar statul va garanta 50% din credit.
Beneficiarii nu vor putea înstrăina locuința achiziționată în primii cinci ani de la dobândire, cu excepția cazului de achitare deplină a datoriei pe credit. Ulterior - cu acordul ODIMM si al băncii care a acordat creditul.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.