FMI laudă Banca Națională și atenționează Ministerul Finanțelor

FMI laudă Banca Națională și atenționează Ministerul Finanțelor


Fondul Monetar apreciază politica cursului valutar promovată de BNM și totodată arată cu degetul la deficitul bugetului public național.

  Urmare celei de-a doua misiuni de monitorizare post-program, efectuată de experții Fondului Monetar Internațional în Moldova conduși de dl Max Alier în perioada 25 septembrie - 7 octombrie, FMI și-a reiterat unele poziții menționate în rezultatul vizitei de consultare din luna aprilie curent, condusă la fel de Max Alier. Misiunea de monitorizare post-program este parte a unei asistențe pe care o întreprinde FMI față de țările care au finalizat proiectul de finanțare din partea Fondului și au în continuare o datorie importantă față de FMI. Prima misiune post program în Moldova a avut loc în luna septembrie 2013.

După cum menționează experții într-un comunicat al FMI urmare a celei de-a doua misiuni, PIB-ul va crește mai slab anul acesta, doar cu 2%. Realitățile din ultimele 6 luni i-au făcut pe experți să-și revizuiască prognoza dată acum jumătate de an, după vizita din luna aprilie, când s-a estimat o creștere în anul curent a producției în proporție de 2,25%.

Prognozele pentru anul viitor sunt mai optimiste, așteptându-se o accelerare a cererii pentru producția noastră, atât din partea Uniunii Europene urmare a intrării în vigoare a acordului de liber schimb cu UE, cât și a restabilirii consumului intern după pauza luată dinainte de alegeri.

Deși experții Fondului apreciază nivelele favorabile privind rezervele valutare ale Moldovei și datoria publică, aceștia susțin că confruntarea unui eventual șoc economic este posibilă doar în prezența unor politici macroeconomice și financiare prudente.

În ce privește deficitul bugetar, încă în luna aprilie FMI a atenționat că acesta se va mări în anul curent, până la 2,5% din PIB, excluzând granturile, fiind în contrazicere cu cerințele asistenței financiare promovate de FMI, dar și cu obiectivul stabilit prin Legea finanțelor publice şi responsabilității bugetar-fiscale de a reduce deficitul bugetar sub 2,5% din PIB până în anul 2018. Experții au venit totuși acum cu o prognoză mai bună pentru deficitul bugetar din anul 2014, dar, după cum menționează ei, această îmbunătățire, adică înregistrarea unui deficit mai mic decât 2,5% din PIB, va fi datorată nu unor eficientizări la capitolul venituri-cheltuieli la buget, ci în mare parte unor granturi acordate de donatori înainte de termen, ce fuseseră planificate pentru anii 2015-2017.

Pentru anul 2015 Fondul recomandă limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB, dar fără prejudicierea cheltuielilor bugetare îndreptate spre investiții și spre asistența socială. Activitatea întreprinderilor municipale trebuie să fie supravegheată și eficientizată, de rând cu finanțele autorităților publice locale, cheltuielile și datoriile lor.

Totuși, pe termen mediu FMI este gata să aprobe un deficit mai mare decât cel țintit de 2,5%, dar cu condiția că cheltuielile suportate în plus ar trebui să meargă în investițiile în infrastructura țării sau în proiecte legate de activitatea de producție. Resursele de finanțare a acestor investiții ar trebui să fie atrase la costuri rezonabile, iar economia trebuie să dea dovadă de o capacitate suficientă de absorbție a capitalului.

În ce privește evoluția cursului de schimb al leului, misiunea FMI nu pare a fi deranjată de erodarea substanțială a puterii de cumpărare a monedei noastre naționale, urmare a deprecierii față de euro și dolar. Din contra, activitatea BNM este apreciată de Fond, grație menținerii inflației în limitele țintite de BNM de 5% cu o deviere de 1,5p.p. și regimului flexibil al cursului de schimb, care a contribuit la atenuarea impactului presiunilor exterioare.

În ce privește sistemul financiar, un pericol pe care îl reiterează amintesc experții străini este limitarea de către instanțele judecătorești a punerii în aplicare a deciziilor Comisiei Naționale a Pieței Financiare și a Băncii Naționale. După cum menționează experții, autoritățile financiar-monetare trebuie să aibă la dispoziția lor instrumente de asigurarea a stabilității financiare în țară, inclusiv în cazul suspendării de către curțile de justiție a deciziilor de reglementare și supraveghere. Totodată CNPF și BNM trebuie să sporească transparența în ce privește beneficiarii efectivi ai pachetelor de acțiuni la instituțiile bancare și tranzacțiile cu persoanele afiliate. Totodată ar trebui consolidată punerea în aplicare a cadrului de prevenire și combatere a spălării banilor.

De asemenea, după cum recomandă experții, întru asigurarea unei creșteri economice durabile, un rol important trebuie acordat în continuare reformelor structurale, iar domeniile de interes sporit pentru autoritățile moldovenești ar trebui să fie: 1. mediul de afaceri, 2. infrastructura fizică, 3. reforma administrației publice și a sistemului de asigurare socială, 4. dezvoltarea resurselor umane, inclusiv prin reorientarea sistemului de învățământ la necesitățile pieței muncii.

Raportul celei de-a doua misiuni de monitorizare a FMI va fi prezentat ulterior.

Vezi mai jos prognozele oferite de experții Fondului în luna iulie 2014, în rezultatul primei misiuni de monitorizare post-program.

 

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
A schimbat antrenamentele din sala de sport pe atelierul de producere a mobilei: Antreprenorul Nicolae Dunas, despre provocările și rezultatele afacerii (VIDEO)

A schimbat antrenamentele din sala de sport pe atelierul de producere a mobilei: Antreprenorul Nicolae Dunas, despre provocările și rezultatele afacerii (VIDEO)

Ruslan Popov, adjunctul suspendat al procurorului general, a fost plasat în arest preventiv pentru 20 de zile

Ruslan Popov, adjunctul suspendat al procurorului general, a fost plasat în arest preventiv pentru 20 de zile

După ce ieri, Igor Dodon a renunțat la mandat, azi a plecat la Moscova

După ce ieri, Igor Dodon a renunțat la mandat, azi a plecat la Moscova

Advertoriale
Un credit responsabil înseamnă Echilibru, pentru evitarea supraîndatorării

Un credit responsabil înseamnă Echilibru, pentru evitarea supraîndatorării

Sucursalele maib se schimbă la față. Cum arată prima sucursală renovată (FOTO)

Sucursalele maib se schimbă la față. Cum arată prima sucursală renovată (FOTO)

Managerul Glovo Moldova, la un an de activitate: Cele mai frecvente produse livrate și ce l-au învățat moldovenii (INTERVIU)

Managerul Glovo Moldova, la un an de activitate: Cele mai frecvente produse livrate și ce l-au învățat moldovenii (INTERVIU)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Judecătoria Chișinău nu a dat curs cererii Nataliei Morari prin care aceasta a solicitat restabilirea în calitate de membră a Media Alternativă
 • 2
  Fiul fostului procuror general din Rusia, Igor Ceaika laudă decizia lui Dodon de a renunța la mandatul de deputat
 • 3
  Procurorii anticorupție fac percheziții în birourile procurorilor PCCOCS, Dumitru Răileanu și Elena Ceruță
 • 4
  „Ultima șansă a Moldovei”: Mitropolitul Vladimir, mesaj critic către guvernanți, după ratificarea Convenției de la Istanbul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.